Έντονη παραβατικότητα αλλά χαμηλή προκλητικότητα επέδειξε η Τουρκία στο Αιγαίο την πρώτη ημέρα της μεγάλης άσκησης “θαλασσόλυκος” που διεξάγεται από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, στέλνοντας παράλληλα και πολιτικά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση, εταίρους και συμμάχους, τη στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ καταγράφηκαν 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 14 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τα τουρκικά αεροσκάφη, (12 F-16 και δύο F-4, τα οποία πετούσαν σε επτά σχηματισμούς), προέβησαν επίσης σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Έξι από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.
Δύο εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 από τη νήσο Παναγιά και τις ακτές της Χίου.
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο μεγάλος αριθμός παραβιάσεων σηματοδοτεί διάχυση της έντασης, αλλά δεδομένου του σεναρίου της άσκησης θεωρείται εντός ορίων, καθώς σε άλλες περιπτώσεις και χωρίς εν εξελίξει ασκήσεις έχουν καταγραφεί περισσότερα. Ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός οπλισμένων αεροσκαφών, καθώς ανεξαρτήτως της άσκησης, έχει αρχίσει να αυξάνεται και να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Ωστόσο, η έλλειψη εμπλοκών με ελληνικά μαχητικά στη διαδικασία της αναχαίτισης δείχνει σαφώς ότι τα τουρκικά ακολουθούσαν το σενάριο της άσκησης.
Τέλος, τα πολιτικα μηνύματα εστάλησαν μέσω των υπερπτήσεων, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει τις ενέργειες αυτές ως εξόφθαλμα επιθετικές.