Στρατηγική συντήρησης της έντασης σε υψηλά επίπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ακολουθεί η Άγκυρα, με υψηλόβαθμους διπλωμάτες και πολιτικό προσωπικό να παίρνουν τη σκυτάλη από τους κυβερνητικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να “παγώσουν” τους επενδυτές, υπονομεύοντας έτσι την προοπτική των σχεδιασμών Ελλάδα και Κύπρου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του του πρέσβη και γενικού διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Έρτζιγες χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία»,
τονίζει ο κ. Έρτζιγες μέσω ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας δε ότι πρόκειται για
«θεμελιώδης αρχή στο διεθνές δίκαιο».
Το σκεπτικό και το ίδιο το επιχείρημα αποτελούν τη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων, ενώ η δημοσιοποίησή τους από τεχνοκράτες στέλνει μήνυμα προετοιμασίας μάχης σε αυτό το επίπεδο.
Στη συνέχεια ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι
«τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων»,
αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.
«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν»,
προσθέτει χαρακτηριστικά, δίνοντας την αίσθηση ότι η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει δικαστικά το ζήτημα, γεγονός που μπορεί να δράσει ανασταλτικά για τους επενδυτές, καθώς η απειλή δικαστικών προσφυγών. παράγει πολλές φορές ισχυρότερα αποτελέσματα από την απειλή στρατιωτικής δράσης.
Ο κ. Έρτζιγες προειδοποιεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο από μέλη της Ε.Ε. που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών δεν μπορούν να περιγράφονται ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ»,
καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.