Ανακοίνωση ότι ετοιμάζεται για δοκιμές πυραύλων μεγάλης εμβέλειας εξέδωσε η Βόρεια Κορέα, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων KCNA, κίνηση που δεν έχει προαναγγείλει στο παρελθόν και η οποία ακολουθεί τη δέσμευση πλοίου της Πιονγιάνγκ από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Αν και ξεκάθαρα προκλητική, η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας, αποτελεί προειδοποίηση, κάτι που δεν έχει κάνει ξανά στο παρελθόν και φαίνεται να εντάσσεται στο ιδιότυπο διπλωματικό “λεξιλόγιο” των Τραμπ και Κιμ.
Με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει πολύπλευρα -και με νέους δασμούς- την Κίνα να υπαναχωρήσει και να υπογράψει νέα εμπορική συμφωνία, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Βόρειο Κορέα, θα μπορούσε να εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως, ωστόσο οι σχέσεις Πεκίνου-Πιονγιάνγκ θα επέτρεπαν μια τέτοια συμπαράταξη.
Μετά από δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μικρής εμβέλειας, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει επίσης μία στρατιωτική άσκηση στην οποία θα εξαπολύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.
Μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων μικρής εμβέλειας, ο Κιμ έδωσε το πράσινο φως για μία στρατιωτική άσκηση μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA.
Ο Κιμ σημείωσε ότι
«η γνήσια ειρήνη και ασφάλεια της χώρας είναι εγγυημένη μόνο από την ισχυρή φυσική δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της»,
ανέφερε το ΚCΝΑ.
Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο κορυφώθηκαν και πάλι την Πέμπτη, αφού οι ΗΠΑ κατέλαβαν βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο ενώ η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) πραγματοποίησε δύο δοκιμές πυραύλων μικρής εμβέλειας στα δυτικά σύνορά της, υπό την εποπτεία του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με το RT, η Βόρεια Κορέα είχε διακόψει πέρυσι τις δοκιμές πυρηνικών και πυραύλων στο πλαίσιο διπλωματικής προσέγγισης με την Ουάσινγκτον, αλλά η δεύτερη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο δεν απέφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σε αντάλλαγμα για συγκεκριμένα βήματα αναφορικά τη εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος, η Πιονγκγιάνγκ είχε ζητήσει μερική άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Ο Τραμπ αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από σχετικές παροτρύνσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ο Τραμπ απέκλεισε την αποτυχία της διάσκεψης κορυφής, επιμένοντας ότι εξακολουθεί να έχει καλή προσωπική σχέση με τον Κιμ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε κάποιο στιγμή στο μέλλον.
«Η σχέση συνεχίζεται… Ξέρω ότι θέλουν να διαπραγματευτούν, μιλάνε για διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν»,
δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη το πρωί.
Τον περασμένο μήνα ο Κιμ επισκέφτηκε τη Ρωσία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ, ζητώντας του, μεταξύ άλλων, να διαδραματίσει ρόλο μεσάζοντα με την Ουάσινγκτον.