Κόλαφος για τις ελληνικές τράπεζες είναι η έκθεση της Morgan Stanley, καθώς θεωρεί υπερτιμημένες το εργαλείο τις τιτλοποιήσεις και επισημαίνει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών διαβρώνει το πλεονέκτημα των υψηλών ιδίων κεφαλαίων.
Παράλληλα, η έκθεση προκαλεί ανακατατάξεις στον τραπεζικό χάρτη στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς αναβαθμίζει δύο συστημικές τράπεζες και υποβαθμίζει άλλες δύο, εξέλιξη που αιτιολογεί τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών, ενώ η έκθεση αναφέρει ότι το πρόσφατο ράλι των τραπεζών δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη.
Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις συστάσεις για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε “overweight” από “equalweight” και υποβαθμίζει αυτές των Πειραιώς και Alpha Bank σε “underweight” από “equalweight”. Για την Εθνική η τιμή στόχος που δίνεται είναι τα 3,10 ευρώ ανά μετοχή, για την Eurobank το 1 ευρώ, για την Πειραιώς τα 1,3 ευρώ και για την Alpha Bank τα 1,2 ευρώ.
Όπως αναφέρει η MS στην έκθεσή της, το «ανοδικό κύμα» έχει παρασύρει υψηλότερα όλες τις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του έτους, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταγράφουν άνοδο 13-94% από την αρχή του έτους καθώς η αγορά προεξοφλεί μια ταχύτερη λύση στο θέμα της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Η MS θεωρεί όμως πως οι μετοχές δεν προεξοφλούν την επικείμενη απόκλιση στον εξορθολογισμό των ισολογισμών.
Κατά την MS, η τιτλοποίηση αποτελεί ένα εργαλείο-κλειδί, το οποίο ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις του επενδυτικού οίκου και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακοινωθείσα αναδιάρθρωση της Eurobank, και λαμβάνοντας υπόψη τα ιταλικά πρότυπα.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank αντιπροσωπεύει τον πιο ελκυστικό «οδικό χάρτη» προς την ανάκαμψη, όμως θεωρεί πως η προσέγγιση αυτή είναι απίθανο να αποτελεί τη λύση για όλες τις Ελληνικές τράπεζες. Το κόστος (το πλήγμα στα κεφάλαια) πρέπει να σταθμιστεί έναντι του οφέλους (de-risking του ισολογισμού). Η ανάλυση της MS των τραπεζικών ισολογισμών δείχνει πως οι απώλειες επί των Μη Εξυπηρετούμενων Εκθέσεων (NPEs) διαβρώνουν γρήγορα το κεφαλαιακό πλεονέκτημα (υψηλό CET1) εκεί όπου τα NPEs δεν είναι επαρκώς καλυμμένα με προβλέψεις.
Συνεπώς, από την ανάλυση προκύπτει η ανάγκη εισροής νέων κεφαλαίων και η διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, με ελκυστικές, χαμηλού ρίσκου και ικανοποιητικής απόδοσης χρηματοδοτήσεις, όπως αυτές των δημοσίων έργων και ιδιαίτερα στα ενεργειακά.