Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, καθώς μετά την απόσυρση των ΗΠΑ και την ενεργοποίηση κυρώσεων και προς τρίτους για σχέσεις με την Τεχεράνη, οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μηχανισμό ασφαλείας, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εταιρίες να εγκαταλείψουν τη χώρα επιχειρηματικά.
Η Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να πιέσει την ΕΕ και πριν άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από κάποιες πτυχές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά στη συνέχεια ανασκεύασε, για να έρθει μια μέρα αργότερα και να δώσει τελεσίγραφο 60 ημερών στους Ευρωπαίους.
Οι κινήσεις της Τεχεράνης, ενισχύουν όμως το αφήγημα Τραμπ και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν το Ιράν διαρκή απειλή.
Η Κομισιόν και μεμονωμένες οι χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015, έχουν ήδη απορρίψει κατηγορηματικά «το τελεσίγραφο» του Ιράν, με το οποίο τους έδωσε χθες διορία 60 ημερών προτού παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας.
«Απορρίπτουμε κάθε τελεσίγραφο και θα εξετάσουμε αν το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του στον πυρηνικό τομέα, βάσει της συμφωνίας και της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ)»,
προειδοποιούν οι χώρες αυτές, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σε κοινή τους ανακοίνωση.
Το Ιράν έδωσε διορία δύο μηνών στις χώρες αυτές προκειμένου να βγάλουν από την απομόνωση που τους έχουν επιβάλει οι αμερικανικές κυρώσεις τον τραπεζικό και πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Τεχεράνη θα παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις της.
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης «την έντονη ανησυχία τους» μετά την απόφαση του Ιράν να σταματήσει να περιορίζει τα αποθέματά του σε βαρύ ύδωρ και εμπλουτισμένο ουράνιο.
«Παραμένουμε απολύτως δεσμευμένοι στη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η εκπλήρωση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αρχιτεκτονική της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που είναι προς το συμφέρον της ασφάλεια όλων μας»,
εξηγούν, καλώντας το Ιράν «να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση».
«Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις προβλέψεις και τους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ βάσει της συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα»,
επισημαίνουν οι τρεις χώρες και η ΕΕ.
Η Ουάσιγκτον σκλήρυνε περαιτέρω τη στάση της απέναντι στο Ιράν χθες Τετάρτη ανακοινώνονται νέες κυρώσεις εναντίον των τομέων της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού.
Παρόλα αυτά οι τρεις χώρες και η Ε.Ε. δηλώνουν «αποφασισμένες να συνεχίσουν το νόμιμο εμπόριο με το Ιράν», κυρίως μέσω του συστήματος συναλλαγών Instex που δημιούργησαν το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο στα τέλη Ιανουαρίου.
Η Τεχεράνη έχει, για ακόμη μια φορά, απειλήσει με αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον, που πιέζει για την εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο. Οι ΗΠΑ, απαντώντας στις απειλές του Ιράν, έστειλαν στην περιοχή αεροπλανοφόρο και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2, σε μια κίνηση επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας.