Ηχηρά μηνύματα αλληλεγγύης εισέπραξε η Κύπρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σίμπιου στη Ρουμανία, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενιαίου και αρραγούς μετώπου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές που μπορεί να φτάσει η ΕΕ για να υπερασπιστεί τις χώρες-μέλη της.
Η αναγωγή του Κυπριακού, του ενεργειακού της Ανατολικής Μεσογείου, των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και της ευρύτερης συμπεριφοράς της Τουρκίας σε θέματα ΕΕ-Τουρκίας, αντί σε διμερή κρατικά που ήταν μέχρι τώρα, αποτελεί ενδεχομένως την σημαντικότερη επιτυχία του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα διαμαρτύρεται για τη μεροληπτική στάση της ΕΕ υπέρ των μελών της.
«Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος» ανέφερε προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έχουν προγραμματίσει να θέσουν από κοινού στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το θέμα «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο την Κύπρο».
«Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της»
υπογράμμισε. Ερωτηθείς σχετικά με το αν προκρίνει τις κυρώσεις ή τη διπλωματία ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες ο κ. Τσίπρας είπε: «Πρώτα η διπλωματία».
Από την πλευρά του, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «ιστορικό σταθμό» την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση με την Τουρκία στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες ότι η Τουρκία στέλνει και το δεύτερο γεωτρύπανο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», τα οποία ούτως ή άλλως θεωρεί μπλόφα ή ρητορική.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σήμερα επί του θέματος κάνοντας λόγο για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ήσασταν εσείς και πάλι που σώσατε τους αδελφούς μας που υπέφεραν από την τυραννία των δολοφονικών συμμοριών στην Κύπρο» υποστήριξε, σε ομιλία του σε φοιτητές της τουρκικής Σχολής Ευελπίδων.