Κοινή γραμμή έναντι της Τουρκίας, υιοθέτησαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, εισηγούμενοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θέσει υπό παρακολούθηση την Τουρκία και να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη μέτρων, εφόσον επιμείνει στην πολιτική των μονομερών δράσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Οι δύο ηγέτες είχαν προαναγγείλει τη στάση τους αυτή, ενώ στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου ήταν εξ αρχής η Κομισιόν και η Γαλλία με δηλώσεις. Η Κύπρος, μάλιστα, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας και στον ΟΗΕ, ενώ εξέδωσε και εντάλματα σύλληψης για το προσωπικού του γεωτρύπανου “πορθητής”.
Το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει μονομερείς ενέργειες τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας και ασφάλειας. Η περιφερειακή απομόνωση της Άγκυρας και η ιδιότυπη διεθνής καραντίνα που επιβλήθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, τη στιγμή που η Μόσχα βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με ΕΕ και ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας, για το ρόλο της στη Συρία και σε μια σειρά μέτωπα, ενίσχυσαν τη νευρικότητα της Τουρκίας και ενέτειναν τις συνθήκες αντιπαράθεσης, με αποτέλεσμα Ελλάδα και Κύπρος να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Τσίπρας: Να τεθεί υπό επιτήρηση η Τουρκία
Την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στην δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα στη Σύνοδο «συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει την διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα για τον επιπλέον λόγο ότι η Ε.Ε. έχει εκτός από γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέτρα κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου, και αναλόγως θα ληφθούν και αποφάσεις.
Μιλώντας στο Euronews, από το Σίμπιου όπου διεξάγεται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζήτησε από τους ομολόγους του και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».
EURONEWS
Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Είμαι Κύπριος»
Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε κάτι ποιο συγκεκριμένο από τους εταίρους, σημείωσε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου και, αναλόγως της εξέλιξης, θα λάβει και αποφάσεις».
Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών λέγοντας: «Έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η ΕΕ – αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη».
Τέλος, ανέφερε ότι «δεδομένου πως σήμερα είναι άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ. Θα παρακολουθείται το θέμα και στο έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».
Νωρίτερα,ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέμα για το οποίο ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στη Σύνοδο.
Την ίδια ώρα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η τουρκική προκλητικότητα αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο την Κύπρο, ενώ υπογράμμισε πως «το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της».