Τάση αμφισβήτησης του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι δημιουργείται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που άνοιξε την αυλαία της κριτικής στις επιλογές του Τούρκου προέδρου, επανήλθε χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ως πλήγμα στη Δημοκρατία, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η κριτική του πρώην προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Αν και τα σχόλια στρέφονται κατά της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στην πραγματικότητα στόχος της κριτικής είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού “ακρωτηριάστηκε” πολιτικά χάνοντας και τους τρεις μεγάλους δήμους, εκστράτευσε για να υπονομεύσει την εκλογή άλλων υποψηφίων, με αποκορύφωμα τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ταγίπ Ερντογαν, που μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και αφού ολοκλήρωσε ένα πολυετές πογκρόμ στη Δικαιοσύνη, πλέον ελέγχει μεγάλο μέρος των δικαστών, βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για τις συνεργασίες με την ακροδεξιά, την αλλαγή του χαρακτήρα του AKP και την απώλεια κοινωνικών ερεισμάτων στη μεσαία και άρχουσα τάξη, εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν στην οικονομία οι συγκρούσεις με ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο Γκιουλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με τη μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τότε τη συνεδρίαση ακριβώς για να ακυρωθεί η εκλογή του.
«Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες, όταν ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφασή της», έγραψε ο Γκιουλ στο Twitter. «Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά»,
πρόσθεσε.
Ο Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, προτού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον σπρώξει προς την έξοδο, εκτιμά από την πλευρά του πως
η απόφαση της YSK ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία,
ενώ συμπλήρωσε ότι
«Η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Όποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση της YSK κατάφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας»,
Οι δηλώσεις αυτές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν βάλλεται πανταχόθεν, όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για την πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο και για την κόντρα με τις ΗΠΑ, καθιστούν σαφές ότι το AKP προετοιμάζεται για ανακατατάξεις.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor. το εύρος βάθος και η δυναμική τους θα κριθούν από τη δυνατότητα του Ταγίπ Ερντογάν να απορροφήσει δημιουργικά τους κραδασμούς.