Οριακή χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς τα Τίρανα δοκιμάζουν τα όρια ανοχής της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας και ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα πιέζεται εσωτερικά από κινητοποιήσεις και από το υπερεθνικιστικό στοιχείο, το οποίο συνήθως ποδηγετείται από την Άγκυρα.
Έτσι, ενώ η αλβανική κυβέρνηση πάγωσε και αναίρεσε το νόμο για την απαλλοτρίωση των περιουσιών της μειονότητας, μετά από δημόσιες προειδοποιήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, χθες κατέβασε τις πινακίδες με διπλές ονομασίες των δρόμων και έβαλε νέες μόνο στα αλβανικά, κίνηση που πλήττει ευθέως τη μειονότητα και υποβαθμίζει τα δικαιώματά της.
Στην πρωτοβουλία αυτή απάντησε με νέα προειδοποίηση η Ελλάδα, δια του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, θέτει θέμα προσφυγής στα διεθνή και υπερεθνικά δικαιοδοτικά όργανα και την ΕΕ.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό News247, η χώρα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω της Πρεσβείας στα Τίρανα με την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
«Έχουν προβάλλει ορισμένους ισχυρισμούς ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική, ορισμένα θέματα αρμοδιότητας. Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο»,
ανέφερε.
Σχετικά με τις περιουσίες της μειονότητας ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι »έχουμε λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι
«είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έλεγχο γιατί τον Ιούνιο θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε».
Επισήμανε δε ότι υπάρχουν κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των οποίων
«και θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέματα καλής γειτονίας. Επομένως για μας είναι βασικά ζητήματα αυτά».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι
«προσπαθούμε να τη στηρίξουμε όσο μπορούμε ακριβώς για να φανεί στην Ευρώπη ότι μια μικρή χώρα η οποία προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που έχει με τους γείτονές της που δεν έχει ζητήματα ως προς την πρόθεση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχει αντίστοιχη ανταπόκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».