O θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη στην Καλαμάτα από σαϊτοπόλεμο, ο τραυματισμός οκτάχρονης από αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα και οι ρίψεις μολότοφ σε Γλυφάδα και Νέο Κόσμο το βράδυ της Ανάστασης, αποτελούν γεγονότα των πασχαλινών εορτών που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Τα Social Media εκφράζουν, στο πλαίσιο αυτό, προβληματισμό για ελλιπή μέτρα ασφαλείας και καταδικαζουν τα πασχαλινά έθιμα που έγιναν αιτία να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή και να κινδυνέψουν πολίτες.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Το query “Σαϊτοπόλεμος – Μολότοφ – Σφαίρα” κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 4.017 συνολικές αναφορές κατά τη χρονική περίοδο 29 Απριλίου – 3 Μαΐου 2019. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών προέρχεται από το σαϊτοπόλεμο της Καλαματας. Παράλληλα τα συναισθήματα των αναφορών παρουσιάζουν κυριαρχία αρνητικών συναισθημάτων, ακολουθούν τα ουδέτερα και τέλος ένα μικρό ποσοστό θετικών συναισθημάτων.
Αυτή τη φορά, από την έρευνα προκύπτουν και ποιοτικά ευρήματα, που -στην περίπτωση της Καλαμάτας- δίνουν πολιτική χροιά στις δηλώσεις, τις αποφάσεις και την κινητικότητα. Επίσης, καταγράφεται, ανησυχία για την δυνατότητα και τη βούληση των αρχών να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις προληπτικά. Ωστόσο, φαίνεται και η ανακούφιση της κοινής γνώμης από την -σχετικά- άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης του τραυματισμού της 8χρονης στη Θήβα, με τη σύλληψη του δράστη.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro επικεντρώνεται στις ακόλουθες αναφορές:
- Το θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια του πασχαλινού εθίμου του σαϊτοπόλεμου.
- Τη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ότι “ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις”.
- Τον τραυματισμό στη Θήβα της 8χρονης Αλεξίας από αδέσποτη σφαίρα ανήμερα του Πάσχα.
- Τις ρίψεις μολότοφ την Ανάσταση σε Γλυφάδα και Νέο Κόσμο.
- Τις προσαγωγές των υπεύθυνων στην Αστυνομία για το θάνατο του εικονολήπτη και της αδέσποτης σφαίρας που τραυμάτισε την 8χρονη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι η διαδικτυακή κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα τα Social Media καταδικάζουν τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα που εχουν ως αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινης ζωής και τραυματισμούς. Αναλυτικότερα:
- H πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης θεωρεί άδικο το θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη και πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
- Η πλειοψηφία χρηστών των Social Media αντιδράει αρνητικά στη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ότι “ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων”.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media εκφράζει ανασφάλεια και επιθυμεί την κατάργηση παραδοσιακών αναστάσιμων επικίνδυνων εθίμων.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας για το σαϊτοπόλεμο και τις μολοτοφ.
- Η πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης εμφανίζεται ευαισθητοποιημένη στο τραυματισμό του 8χρονου κοριτσιού από αδέσποτη σφαίρα.
- Μικρός αριθμός χρηστών των Social Media εμφανίζεται ικανοποιημένος απο την άμεση αντιδραση των αστυνομικών αρχών που είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή των υπευθύνων για το θάνατο του εικονολήπτη και για τον πυροβολισμό που οδήγησε στον τραυματισμό της 8χρονης στη Θήβα.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρεί ότι κάποια από τα “μπουλούκια” στην Καλαμάτα που κατασκευάζουν και ρίχνουν σαΐτες εντάσσονται στον ακροδεξιό χώρο.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι οι ρίψεις μολότοφ έγιναν από ομάδες περιθωριακών και ακραίων στοιχείων.
- Κάποιοι χρήστες Social Media εγείρουν ερωτήματα για τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών υλών, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις αρχές.
- Ένας σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media αντιλαμβάνεται το θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη και τις ρίψεις μολότοφ μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για αναδιοργάνωση του συστήματος ασφαλείας και της προστασίας του πολίτη.
____________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρηστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)