Στις χρηματαγορές θα προσφεύγει ο ΟΔΔΗΧ εκδόδοντας νέα τρίμηνης διάρκειας ομόλογα, τα οποία έχουν δικαίωμα να αγοράσουν και φυσικά πρόσωπα, μέσα από τράπεζες και χρηματιστηριακές, στο πλαίσιο κινήσεις εμβάθυνσης της αγοράς και διαφοροποίησης του επενδυτικού προφίλ των κατόχων ελληνικών ομολόγων, καθώς πλέον το νέο νομοσχέδιο για την χορήγηση “χρυσής” visa αναγνωρίζει τις επενδύσεις σε ομόλογα στο πλαίσιο των προϋποθέσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων, με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 (Τ+2).
Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους οι οποίοι θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.
Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 7 Μαΐου 2019 έως και Πέμπτη 9 Μαΐου 2019.
2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.
Τούτων δοθέντων, φαίνεται ότι η πρόταση απευθύνεται κυρίως σε φυσικά πρόσωπα-επενδυτές, καθώς πολλοί έχουν ήδη αναπτύξει θέσεις στην Ελλάδα μέσω αγοράς μετοχών, εταιρικών ομολόγων, ή και ακινήτων ή συμμετοχών σε ΑΕΕΑΠ.
Ο νέος νόμος για τη χορήγηση της λεγόμενης “χρυσής” visa προβλέπει
Εκτός από επενδύσεις σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, η χορήγηση της «χρυσής βίζας» είναι δυνατή και στους υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στα ακόλουθα προϊόντα:
α) Αγορά μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων με την εισφορά του κεφαλαίου να είναι τουλάχιστον 400.000 ευρώ κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου επιχειρήσεων με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα που είναι εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
β) Εισφορά κεφαλαίου ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον σε εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητα στην Ελλάδα για απόκτηση μετοχών κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
γ) Εισφορά κεφαλαίου τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίων εφόσον οι παραπάνω οργανισμοί έχουν ως σκοπό επενδύσεις αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή/και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
δ) Αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με αξία κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγορά τρία τουλάχιστον χρόνια, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.
ε) Προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Οι καταθέσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 400.000 ευρώ, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας με πάγια εντολή ανανέωσης.
στ) Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται ήδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε αυτή την περίπτωση η αξία κτήσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 800.000 ευρώ.
ζ) Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και επενδύει αποκλειστικά σε κινητές αξίας (μετοχές και εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου) που εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται ήδη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Το ύψος του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.
η) Αγορά μεριδίων ή μετoχών αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων (π.χ. εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών) ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει: α) να μην περιορίζεται ο αριθμός των επενδυτών πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα στη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου και να λάβουν άδεια εισόδου και διαμονής στη χώρα εφόσον έκαστος επενδύει το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος κεφαλαίων και β) σε περίπτωση που στη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου συμμετέχει αλλοδαπό νομικό πρόσωπο μπορεί να χορηγείται άδεια εισόδου και διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, μετόχους ή στελέχη αυτού, ο αριθμός των οποίων κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της επένδυσης και με ανώτατο όριο τα τρία άτομα.