Πόσο χάλια μπορεί να πάει η γερμανική οικονομία; Προφανώς χειρότερα από τις προσδοκίες και τις αρχικές εκτιμήσεις, λέει η Markit, που αναθεώρησε τον βιομηχανικό PMI χαμηλότερα σε 44,4 μονάδες τον Απρίλιο του 2019 από προκαταρκτική εκτίμηση 44,5 μονάδων υποχωρώντας κοντά στο χαμηλό 80-μηνών που σημείωσε τον Μάρτιο στο 44,1, ενώ οι προσδοκίες δείχνουν ότι ο πάτος του βαρελιού απέχει ακόμα πολύ.
Τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται με έντονες τιμές, καθώς και οι νέες εξαγωγικές πωλήσεις, η πτώση των οποίων συνδέεται συχνά με την επιβράδυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πιέσεις στην παραγωγή συνέχισαν να διαχέονται, οδηγώντας σε μια ακόμη μικρή μείωση της απασχόλησης και στην πιο σημαντική βελτίωση των χρόνων παράδοσης από τον Μάιο του 2009.
Στο μέτωπο των τιμών, ο πληθωρισμός τιμών εισροών που αντιμετώπισαν οι βιομήχανοι τον Απρίλιο ήταν μόνο οριακα υψηλότερος από το χαμηλό των 32 μηνών, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι μισθολογικές πιέσεις αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη γενική αδυναμία προσδιορισμού τιμών από την πλευρά των προμηθευτών και την πτώση του κόστους χάλυβα και συναφών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός των τιμών των εξόδων επιβραδύνθηκε για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα προσεγγίζοντας τα κατώτερα από το Νοέμβριο του 2016.
Όσον αφορά το μέλλον, ο βαθμός απαισιοδοξίας ήταν ο μεγαλύτερος από τον Νοέμβριο του 2012. Ο δείκτης PMI της βιομηχανίας στη Γερμανία αναφέρεται από την Markit Economics.