Το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που υποκινήθηκε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαδό αποκτήσε και ελληνικό “ενδιαφέρον” καθώς αποτέλεσε την αφορμή για δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα, το tweet της Μαρέβας Μητσοτάκη, σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έρχεται το τέλος Μαδούρο είχε και αυτό τη δική του σημασία και σχολιάστηκε ανάλογα.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Η υπόθεση της Βενεζουέλας αποτελεί “hot topic” για τα Social Media καθώς το query “Βενεζουέλα” κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 34.561 συνολικές αναφορές από 30 Απριλίου – 2 Μαΐου 2019. Παράλληλα τα συναισθήματα των αναφορών είναι στην πλειοψηφία τους ουδέτερα, ακολουθούν τα αρνητικά (με διαφορετικές ερμηνείες) και εμφανίζεται και ένας μικρός αριθμός αρνητικών συναισθημάτων.
Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, επιχειρείται η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με τις αντιρωσικές δυνάμεις που επιδιώκουν τη βίαιη ανατροπή του Μαδούρο, επαναπροσδιορίζοντας εν μέρει, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που θέλει την κυβέρνηση να συντάσσεται με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Την εκδήλωση πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο.
- Το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό προς το στρατό και τους πολίτες για εξέγερση.
- Το θάνατο μιας γυναίκας 27 ετών από τραυματισμό με σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο.
- Το tweet της Μαρέβα Μητσοτάκη, συζύγου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έρχεται το τέλος Μαδούρο.
- Ο Λεοπόλντο Λόπεζ ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου του PaloPro (ποιοτικά δεδομένα) δείχνει ότι τα Social Media αντιμετωπίζουν σε ένα βαθμό την κρίση της Βενεζουέλας μέσα στο πλαίσιο των επικρίσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πολιτικές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ικανός αριθμός χρηστών Social Media επιθυμεί την πτωση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.
- Μικρός αριθμός χρηστών Social Media, ταυτίζουν τον Νικολάς Μαδούρο και με τον Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας της αριστερής ιδεολογίας που τους συνδέει.
- Σημαντικος αριθμός χρηστών Social Media αντιμετωπίζει με σκωπτικό τρόπο το tweet της Μαρέβας Μητσοτάκη για το τέλος του Μαδούρο, με την πλειοψηφία να προέρχεται από fake profiles. Τα Social Media ερμηνεύουν ως ατυχή τη δηλωση της Μαρέβας Μητσοτάκη.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η πλειοψηφία των επικρίσεων των Social Media κατά του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη στον Μαδούρο προέρχονται από fake profiles.
- Ένας μικρός αριθμός χρηστών των Social Media τάσσεται στο πλευρό του Μαδούρο κυρίως για ιδεολογικούς λόγους αλλά αγνοώντας για τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ένας αριθμός χρηστών Social Media από τη μια πλευρά επιθυμεί την πτώση Μαδούρο, παράλληλα όμως δεν εμπιστεύεται τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο χαρακτηρίζουν “αχυράνθρωπο” των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι μικρή ομάδα συνειδητοποιημένων χρηστών Social Media, αντιλαμβάνονται τη Βενεζουέλα ως πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.
- Η πλειοψηφία των χρηστών των Social Media επιδεικνύει μια ουδετερότητα προς την έκβαση της κρίσης της Βενεζουέλας, αναπαράγοντας τετριμμένη ειδησεογραφία, που υποδηλώνει άνευρη παρακολούθηση των γεγονότων.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι αρκετοί επικριτές του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την ανάλυση του profil τους, προέρχονται κυρίως από χρήστες του διαδικτύου που εντάσσονται στο φιλελεύθερο χώρο και είναι υπέρμαχοι των επενδυσεων.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια και του Γιώργου Κουμουτσάκου εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και για τη στηριξη της κυβέρνησης στο Μαδούρο, τομεάρχη Άμυνα και Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ αντίστοιχα γίνονται στο πλαίσιο μικροπολιτικής για λόγους ψηφοθηρίας.
____________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.