Να κερδίσει χρόνο και διασφαλίσει τον κοινωνικό του χώρο επιχειρεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νίκολας Μαδούρο, καθώς σ εμφάνισή του σε πορεία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χουάν Γκουϊδό, εμφανίστηκε έτοιμος για δημόσιο διάλογο και μεταρρυθμίσεις στη Μπολιβαριανή επανάσταση, οι οποίες “θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις”, όπως είπε.
Εν τω μεταξύ, όμως, δύο διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έπεφταν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν σε νέες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές.
O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δημόσιος διάλογος προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Βολιβαριανή επανάσταση.
«Θέλω να υιοθετήσω ένα σχέδιο που θα αλλάξει τα πάντα, θα βελτιώσει τα πάντα και θα διορθώσει λάθη»,
είπε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.
Ζήτησε από το Βολιβαριανό κογκρέσο του λαού της Βενεζουέλας, μία ένωση στην οποία μετέχουν περισσότερες από 80 δημόσιες οργανώσεις, να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση για να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους, στις 4 και 5 Μάϊου.
Κάλεσε το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και τη συμμαχία Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος των οποίων ηγείται, να συμμετέχουν στη διαδικασία.
«Πρέπει να εργαστούμε και με τα δυο μας χέρια για να υπερασπιστούμε την μητέρα πατρίδα από συνομωσίες, προδοσίες, πραξικοπήματα και απειλές και να εργαστούμε εντατικά για την καλλιέργεια, την βιομηχανία και τις απαραίτητες αλλαγές»,
είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Η οικονομία της χώρας παραπαίει, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, προκαλώντας επισιτιστική κρίση και εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες, αναζητώντας τροφή, ενώ ο Νίκολας Μαδούρο δεν επιτρέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τον Μαδούρο στηρίζουν Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία, η Τουρκία και άλλες χώρες, ενώ η ΕΕ ζητά πρόωρες εκλογές και μεμονωμένες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ.
Αν και το πραξικόπημα απέτυχε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο διαμήνυσε ότι επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, σενάριο που δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες, αλλά χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης στον Μαδούρο και υποκίνησης των υποστηρικτών του Γκουαϊδό.
Μετά από τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, επιβεβαιώνοντας της εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις για το ζήτημα της Βενεζουέλας. Η δημοσιοποίηση της αντιπαράθεσης αυτής, μάλιστα, εντάσσει το θέμα στη διμερή ατζέντα ΗΠΑ-Ρωσίας, όπου συμπίπτει με την κλιμάκωση των πιέσεων στο Ιράν, τον υποτροπιασμό της κρίσης στη Λιβύη και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μαδούρο, επιμένοντας στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με τον Γκουαϊδό και τις ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι άμεσα θα δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις για την εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων στην προσπάθεια πραξικοπήματος της περασμένης Τρίτης.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τις επικοινωνίες του με αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες για το θέμα και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ερευνήσει τις παράνομες δραστηριότητες του Μπόλτον σε βάρος της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.
Έκανε λόγο για πέντε στρατιωτικούς και τρεις αστυνομικούς οι οποίοι τραυματίστηκαν από πυρά την Τρίτη. Είπε ότι η κατάστασή τους είναι σταθερή και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Ο Μαδούρο τόνισε ότι είναι ψέματα οι ισχυρισμοί Αμερικανών αξιωματούχων ότι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι της Βενεζουέλας εμπλέκονται με την προσπάθεια ανατροπής του.