Η κάθοδος του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο από το θρόνο του Χρυσάνθεμου στις 30 Απριλίου σήμανε το τέλος μιας βασιλείας 29 ετών, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας ανάμεσα στους 10 μακροβιότερους αυτοκράτορες της Ιαπωνίας.
Ο Ακιχίτο, μάλιστα, μοιράζεται την 7η θέση με τον αυτοκράτορα Νίνκο (1817-1846) και τον αυτοκράτορα Go-Murakami (1339-1368), ο οποίος κυβέρνησε το νότιο βασίλειο κατά τη διάρκεια των χωρισμένων βασιλείων της περιόδου Muromachi.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακήρυξε τις ημέρες πριν από την παραίτηση του αυτοκράτορα επίσημη αργία για όλους τους εργαζομένους, που άρχισε από τις 27 Απριλίου και θα διαρκέσει για δέκα ημέρες έως τις 6 Μαΐου, ενσωματώνοντας την παραδοσιακή αργία της Χρυσής Εβδομάδας των αρχών Μαΐου και δημιουργώντας για πρώτη φορά μία τόσο μακρόχρονη εθνική αργία . Σήμερα, 1η Μαΐου, ο γιος του Akihito, Αυτοκράτορας Naruhito, ανέβηκε στο θρόνο.
Ο αυτοκράτορας με τη μακρότερη επιβεβαιωμένη βασιλεία είναι ο πατέρας του Akihito, ο αυτοκράτορας Shōwa, ο οποίος βασίλεψε από το 1928 μέχρι το θάνατό του το 1989 και ήταν γνωστός ως Hirohito κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έφτασε την ηλικία των 87 ετών και βασίλεψε για 61 χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βασιλείες των Ιαπώνων αυτοκρατόρων της περιόδου πριν από το 539, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες της ζωής τους και της βασιλείας τους, όπως και για το αν πράγματι υπήρξαν. Ο αυτοκράτορας Nintoku, για παράδειγμα, αν και πιθανότατα υπαρκτό πρόσωπο, δεν είναι πιθανό να βασίλεψε για 86 χρόνια, από το 313 έως το 399, και να έζησε για 142 χρόνια.
Katharina Buchholz
Data Journalist
[email protected]