Με δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα επιχειρούν οι ΗΠΑ, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, να εντείνουν την πίεση τόσο στον Μαδούρο όσο και στους συμμάχους και εταίρους, ώστε να επιταχύνουν τις δρομολογηθείσες εξελίξεις.
Το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ωστόσο, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά των ΗΠΑ θεωρείται απρόσφορη καθώς θα επιτύχει τη συσπείρωση του λαού και του στρατού στο πλευρό του Μαδούρο, κατατάσσοντας τον Γκουαϊδο αυτομάτως στην απέναντι όχθη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, οι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ανέβαλε επίσκεψη στην Ευρώπη, λόγω της Βενεζουέλας, δίνοντας την αίσθηση επικείμενων εξελίξεων.
«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Fox Business Network.
Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.
Σε προηγούμενη συνέντευξή του στο CNN, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ήταν «έτοιμος» να εγκαταλείψει το Καράκας και να μεταβεί στην Κούβα το πρωί της Τρίτης, αλλά πείστηκε από «τους Ρώσους» να παραμείνει.
Ο πρόεδρος Μαδούρο
«είχε ένα αεροπλάνο στο διάδρομο απογείωσης, ήταν έτοιμος να φύγει το πρωί, εξ όσων έχουμε αντιληφθεί, αλλά οι Ρώσοι του είπαν να μείνει»,
δήλωσε ο Πομπέο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε την πρόθεση να καταφύγει στην Αβάνα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για «πόλεμο παραπληροφόρησης».