Αποκαλύψεις που μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα τη φήμη της Huawei στην Ευρώπη, ακόμα και να την εκτοπίσουν από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, έκανε η Vodafone.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vodafone είχε ανακαλύψει κρυμμένες backdoors, σε οικιακούς routers και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό high end που μπορούσαν να επιτρέψουν στην εταιρία να κατασκοπεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, η Vodafone, αναφέρει σε έγγραφα που είδε το Bloomberg, ότι παρά τη συμφωνία αποκατάστασης των προβλημάτων ασφαλείας, εν τέλει η Huaweii δεν θα επιδιόρθωσε, αλλά τα έκρυψε βαθύτερα.
Οι αποκαλύψεις αυτές, όμως, αποτελούν για τις ΗΠΑ πρωτίστως και την ΕΕ στη συνέχεια το “όπλο του εγκλήματος”, καθώς υπονομεύεται de facto η όποια εμπιστοσύνη, ενώ μπροστά στη νέα πρόκληση της ανάπτυξης των δικτύων 5G, τα στοιχεία αυτά μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κινεζικής εταιρίας.
Συγκεκριμένα, τα κενά ασφαλείας αφορούν λογισμικό που προμηθεύτηκε η θυγατρική της Vodafone στην Ιταλία και που θα μπορούσαν να δίνουν στη Huawei μη-εγκεκριμένη πρόσβαση σε ιταλικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Vodafone, ο μεγαλύτερος όμιλος τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης. Τα τρωτά σημεία αφορούν δύο συγκεκριμένα προϊόντα και το ζήτημα έχει ήδη αποκατασταθεί. Από την πλευρά της, η Huawei ανέφερε σε ανακοίνωση ότι έλαβε επίγνωση των κενών ασφαλείας το 2011 και 2012 και ότι είχε φροντίσει τότε να λάβει τα αναγκαία μέτρα.
Η Huawei, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών διεθνώς, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρίας λειτουργεί ως «όχημα» κινεζικής κατασκοπείας. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τους εταίρους να αποκλείσουν την τεχνολογία της Huawei από τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς. Η ίδια η κινεζική εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη ζητήσει από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποκλείσουν τον εξοπλισμό Huawei από τα δίκτυα 5G, ενώ η Βρετανία προσανατολίζεται σε αυστηρότερο πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επόμενης γενεάς, όχι όμως πλήρη αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας.