Αρμοδιότητα να επεμβαίνει επί αλβανικού εδάφους αποκτά η Frontex, μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Αλβανίας, για τη διασυνοριακή συνεργασία, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Έντι Ράμα να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στα σώματα ασφαλείας, να περιορίσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών της ΕΕ για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με μια γειτονική χώρα εκτός Ε.Ε., καθώς και η πρώτη τέτοια συμφωνία με έναν εταίρο της Ε.Ε. από τα Δυτικά Βαλκάνια, η ενεργοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο μετάθεσης της ανακοίνωσης του ευρωπαϊκού πακέτου διεύρυνσης για τον Οκτώβριο, αντί του Ιουνίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν, τελικά, πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις και τα σημαντικά βήματα που είχαν στην κατεύθυνση αυτή, καθώς ενόψει Ευρωεκλογών επικράτησαν οι πιο συντηρητικοί, ενώ Γαλλία και Γερμανία, ζητούν πλέον πιο σαφείς και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και σημαντική προεργασία στην προετοιμασία της ενοποίησης, ώστε να αποφευχθούν τα όσα συνέβησαν με την ένταξη των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Η Frontex επιχειρεί εντός της Αλβανίας
Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις και να αποστέλλει ομάδες στα σύνορα της Ε.Ε. με την Αλβανία, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως σε περίπτωση ξαφνικών μεταβολών των μεταναστευτικών ρευμάτων και διασυνοριακής εγκληματικότητας. Οι πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες αναμένεται να εγκατασταθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στα τέλη Μαΐου.
«Η συμφωνία με την Αλβανία – η πρώτη αυτού του είδους με μια τρίτη χώρα – αποτελεί ορόσημο στην εξωτερική συνεργασία της Ε.Ε. για τη διαχείριση των συνόρων. Η Αλβανία έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων»,
δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρόμοιες συμφωνίες ολοκληρώνονται σύντομα με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να διευρύνουν την εντολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις χώρες εταίρους πέρα από την άμεση γειτονία της Ε.Ε.
Η συμφωνία αυτή και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας, ως χώρα βάσης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, ενώ διευρύνεται και ο ρόλος των ελληνικών αρχών, που έχουν ήδη υπογράψει συναφείς συμφωνίες κοινών περιπολιών και διαμοιρασμού πληροφοριών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.