if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Ισπανία ψηφίζει: Καταλονία και ακροδεξιά οι καταλύτες

Ορόσημο για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις τάσεις σε Ιταλία και Γαλλία θα είναι οι βουλευτικές εκλογές στην κατακερματισμένη από αποσχιστικές τάσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς Ισπανία.

Περίπου 36,8 εκατομμύρια Ισπανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν την νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, με τους Σοσιαλιστές, του Πέδρο Σάντσεθ, να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η άνοδος του ακροδεξιού VOX απειλεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να δώσει νέα τροπή στις διεργασίες. Πάντως, αν κερδίσουν οι Σοσιαλιστές και οι Podemos αντέξουν, τότε, το ενδεχόμενο σχηματισμού προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας είναι αυξημένο.

Ωστόσο, θα χρειαστεί η στήριξη της κυβέρνησης από τα καταλανικά κόμματα, τα οποία θέτουν ως πάγιο αίτημα για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης ένα νέο και ειλικρινές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η συντηρητική εφημερίδα El Pais επισήμανε ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την αποχή και τους αναποφάσιστους.

Αν και τα διλήμματα που προεκλογικά προβλήθηκαν ήταν πολλά, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά περιορισμένα, για τους Ισπανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι επικεντρώνουν στην οικονομία, αλλά στη συνείδησή τους βαρύνει το σκάνδαλο διαφθοράς που έριξε την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και οδήγησε στην καταδίκη επιφανών στελεχών του, καθώς και οι εξελίξεις στην Καταλονία.

Ωφελημένη από την πολυπαραγοντική διαταραχή που βιώνει η Ισπανία, βγαίνει η ακροδεξιά, με το VOX, των νοσταλγών του δικτάτορα Φράνκο, να φαίνεται ότι θα μπει στη Βουλή, έχοντας ήδη βγει τρίτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν δυο άγνωστοι x στη σημερινή αναμέτρηση: Ο πρώτος άγνωστος είναι το ποσοστό συμμετοχής. Οι έρευνες το τοποθετούν μεταξύ 67% και 75%. Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή αυτή. Ο δεύτερος άγνωστος είναι ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο: οι αριστεροί Ποδέμος, οι κεντροδεξιοί Πολίτες η το ακροδεξιό Vox; Το τρίτο κόμμα θα είναι το πιο σημαντικό από ποτέ γιατί θα καθορίσει, στην πραγματικότητα, ποια πλευρά θα νικήσει: η Αριστερά ή η Δεξιά. Και όχι μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και αν θα υπάρξει για πρώτη φορά κυβερνητικός συνασπισμός. Εάν το Σοσιαλιστικό κόμμα θα επιβεβαιώσει την ηγεμονική του θέση. Ή αν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα συνεχίσει την παρακμή του ή θα σωθεί από την καταστροφή. Όλα είναι στον αέρα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version