Νέους διαύλους επικοινωνιών με τις ΗΠΑ προσπαθεί να ανοίξει η Τουρκία, θέλοντας εξασφαλίσει νέα εξαίρεση για τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι δεν θα ανανεώσει το ειδικό καθεστώς που είχε χορηγήσει σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η Άγκυρα, έχει εξ αρχής διαμηνύσει ότι οι σχέσεις με την Τεχεράνη είναι πολύ σημαντικές, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε πειστούν οι ΗΠΑ να επιτρέψουν στο τουρκικό διυλιστήριο Tupras, τον μεγαλύτερό της εισαγωγέα πετρελαίου, να συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς να υπόκειται σε κυρώσεις.
Διπλωματικά, για τις ΗΠΑ η αντίδραση της Τουρκίας αποτελεί απόδειξη της μεγάλης πίεσης που νιώθει η Άγκυρα και την οποία σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για την απομακρύνει από τον ρωσικό άξονα.
Για την Τουρκία οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν αποτελούν ζωτικής σημασίας σχέση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους πραγματοποιείται σε τουρκικές λίρες ή μέσω Κατάρ, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας, ενώ η εγγύτητα περιορίζει δραστικά το κόστος.
Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένη για εξαιρέσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι οι εξαιρέσεις που είχαν δοθεί σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Ιταλία και η Ελλάδα, για αγορά ιρανικού αργού, θα εκπνεύσουν 1η Μαΐου. Από την επομένη όποιος αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο θα έρχεται αντιμέτωπος με κυρώσεις.