Ανάσα ρευστότητας για τις χρηματιστηριακές και τα ξένα greek desks που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ήταν το α’ τρίμηνο 2019 καθώς σύμφωνα με στοιχεία από αρκετές εταιρείες , τα έσοδα συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 15-20% σε σχέση με τις συναλλαγές του τελευταίου τριμήνου 2018 , δίνοντας έτσι μία πιο αισιόδοξη νότα μετά την κατήφεια που έφερε η υποχώρηση κατά 25% του Γενικού Δείκτη την προηγούμενη χρονιά. Η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση στο Χ.Α κατά το α’ τριμηνο 2019 ήταν περίπου στα 55 εκατ. ευρω .
Του Νίκου Σακελλαρίου
Παρότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και όλοι οι παράγοντες του ελληνικού χρηματιστηρίου περίμεναν καθήλωση συναλλαγών, η θετική κίνηση τόσο των δεικτών (Γεν. Δείκτη, FTSE Large Cap, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης) και κυρίως η αφύπνιση “ελληνικών κεφαλαίων” πέρα από τα γνωστά 100 περίπου hedge funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διέψευσαν τους απαισιόδοξους.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα ‘σενάριο ανασυγκρότησης’ (recovery story) έδωσε την ευκαιρία και σε Έλληνες επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που είχαν οι χαμηλές τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αλλά και πολλές εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που υπάρχουν στις οθόνες των ξένων.
Η ελληνική κεφαλαιαγορά σε επίπεδο μετοχών έχει σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με την μέση επιτοκιακή απόδοση των ελληνικών ομολόγων και το γεγονός αυτό συντηρεί πολλές αλλαγές θέσεων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια εταιρειών. Υπολογίζεται ότι από την ανάκαμψη των μετοχών της ΕΤΕ και της Alpha Bank στο α’ τρίμηνο 2019 πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ανέβασαν σημαντικά τα έσοδα κεφαλαίων τους.

Kαταλύτης κερδοφορίας τα ελληνικά ομόλογα
Εκεί που υπήρξε εντυπωσιακό ενδιαφέρον από ξένα και ελληνικά χαρτοφυλάκια στις χρηματιστηριακές ήταν τα ελληνικά ομόλογα. Το ράλι του α’ τριμήνου (περίπου 30% σε τιμές mark to market) έφερε σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν τοποθετηθεί εκεί το 2018 και σημαντική συναλλακτική κίνηση και έσοδα στις χρηματιστηριακές και στους πρωτογενείς διαπραγματευτές (primary dealers) .

Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν διαχειριστές ομολόγων, τo ραλι των ελληνικών ομολόγων (ειδικά των 10ετών) κατά το α’ τρίμηνο ήταν εντυπωσιακό και μάλιστα αρκετοί δεν το περίμεναν καθώς δεν υπάρχει το QE στα ευρωπαϊκά ομόλογα και υπήρξε διευρυμένη η πεποίθηση ότι θα “ξεφουσκώσει” η ευρωπαϊκή φούσκα των ομολόγων και τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την θετική συγκυρία. Το γεγονός ότι τα γερμανικά, γαλλικά , ολλανδικά ομόλογα στον πυρήνα της Ευρωζώνης δεν “ξεφούσκωσαν”, ενώ άντεξαν και τα ιταλικά και ισπανικά παρά τα προβλήματα των οικονομιών τους έδωσαν κίνητρα στους επενδυτές ομολόγων να στραφούν προς τα ελληνικά 10ετή ομόλογα τα οποία στην αρχή του χρόνου οι αποδόσεις τους διαμορφώνονταν μεταξύ 3,8-4% που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Πως αντιμετωπίζουν τις εκλογές οι επενδυτές ομολόγων
Παρότι υπάρχει καχυποψία ανάμεσα σε ξένους και έλληνες επενδυτές για τις προεκλογικές παροχές εντούτοις θεωρούν ότι οι εκλογές του 2019 θα έχουν πολύ μικρότερο επενδυτικό ρίσκο επειδή θα αναμετρηθούν δύο πλευρές που ουσιαστικά έχουν αποδείξει ότι θέλουν να τηρήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία έστω και από διαφορετικές πολιτικές σκοπιές.