Ενεργά επιδιώκει πλέον η ελληνική κυβέρνηση τη στρατηγική σχέση με την Κίνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του “Δρόμου του Μεταξιού”, καθώς μετά την επίσημη ανακοίνωση της έντασης στην πρωτοβουλία 16+1, που έγινε 17+1, σε κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στο Πεκίνο όπου θα συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου Belt & Road Initiative, 25-27/4/201.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κίνας, που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ αύριο, Μ. Παρασκευή 26/4, όπως και το Μ. Σάββατο (27/4), στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».
Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 17+1», η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, το νέο γεωοικονομικό δόγμα της Κίνας, προκαλεί αντιδράσεις στην ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλίανα επιδιώκουν κεντρικό έλεγχο για τις σχέσεις των χωρών και τα όρια της κινεζικής διείσδυσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία 17+1 ήρθε καθυστερημένα και μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και αφού είχε προηγηθεί η σταθεροποίηση της περιοχής με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κορυφαία ίσως εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, τα πρόσφατα προβλήματα στις αδειοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων της Cosco στον Πειραιά, φαίνεται ότι εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων, δεδομένου, ότι μετά την απόφαση του ΚΑΣ, ενεργοποιήθηκε η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα και λειτούργησαν δίαυλοι επικοινωνίας με το Πεκίνο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Xi Jinping, τον πρωθυπουργό Li Keqiang, καθώς και με τον Wang Yang, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και «νούμερο 4» της ιεραρχίας του, και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα είναι μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Αναμένεται επίσης να υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.