Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα θέσει τέλος στις απαλλαγές από τις κυρώσεις για τις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, προκαλώντας αντιδράσεις από τις άμεσα θιγόμενες χώρες, αλλά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη γεωπολιτική σταθερότητα, την τιμή του πετρελαίου και τις οικονομίες της Ασίας.
Οι απαλλαγές για την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία θα λήξουν τον Μάιο και οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ήδη, άλλοστε, Τουρκία και Ινδία έχασαν το status του προτιμητέου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, που τους επέτρεπε να εξάγουν προϊόντα αδασμολόγητα προϊόντα στην αμερικανική αγορά.
Η κίνηση των ΗΠΑ αποσκοπεί στη σημαντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες αποτελούν την κυριότερη πηγή εσόδων της κυβέρνησης της Τεχεράνης, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θέλει να ανατρέψει.
Ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν σταματήσει ή έχουν μειώσει αισθητά τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, η Κίνα και η Τουρκία έχουν αγνοήσει την απόφαση των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το Πεκίνο δήλωσε ότι το εμπόριο με το Ιράν είναι νόμιμο και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν μπορεί να περιορίσει τους δεσμούς της με το Ιράν, καθώς είναι μια γειτονική χώρα και ότι οι εισαγωγές πετρελαίου είναι αναγκαίες.
Σύμφωνα το Bloomberg, η Κίνα εισήγαγε 613.000 βαρέλια ή ιρανικό πετρέλαιο την ημέρα τον Μάρτιο, ενώ η Νότια Κορέα και η Ινδία εισήγαγαν 387.000 και 258.000 αντίστοιχα.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προκάλεσε αντιδράσεις στις αγορές και είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του αργού να σκαρφαλώσει στα 74,37 δολάρια τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου 2018.
Το Ιράν, αντιδρώντας απείλησε να κλείσει τα στενά του Χορμούζ, με τη Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει απριόρι απαράδεκτη μια τέτοια κίνηση.