Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την έγκριση της εκκίνησης της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ φέρεται υπέβαλε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των media, κίνηση που είχε προαναγγελθεί αλλά βρισκόταν σε διαδικασία επώασης, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για αναβάθμιση του αξιόχρεου, νέα πτώση των αποδόσεων και έξοδο στις αγορές.
Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή των ακριβών δανείων, με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποκαλύψει, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ότι τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από τη διαφορά επιτοκίων και προεξόφλησης, θα διοχετευθούν σε φοροελαφρύνσεις, πολιτική που εμπίπτει τόσο στο μίγμα δημοσιονομικής-αναπτυξιακής πολιτικής που προωθεί το Ταμείο, όσο και σε αυτό των θεσμών, ενώ αποτελεί και ιδανικό προεκλογικό χαρτί για την κυβέρνηση, η οποία επιζητά νέα κοινωνικά ερείσματα στον μεσαίο χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο αυτού του μέρους των ακριβών δανείων διαμορφώνεται στο 5,13%, ενώ συνολικά το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ έως το 2024 φθάνει τα 9,3 δισ. ευρώ.
Ο ESM έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του σε μια τέτοια κίνηση, καθώς, όπως είχε πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά το πρόσφατο Eurogroup, «έχει οικονομική λογική για λόγους αναδιάρθρωσης του χρέους», ενώ θετικά έχει εκφραστεί ο Πολ Τόμσμεν του ΔΝΤ και ο οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Με την προεξόφληση ενός τέτοιου ποσού η ελληνική κυβέρνηση «περνάει» ένα ακόμα θετικό μήνυμα στις αγορές.
Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, με την κ. Λαγκάρντ να σημειώνει ότι συμφωνεί και ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.
Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μια ακόμη ενέργεια που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο reprofiling του ελληνικού χρέους, το οποίο επίσης περιλαμβάνει την έκδοση νέων ομολόγων που θα επιτύχουν επιμήκυνση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων, λειαίνοντας τις σχετικές καμπύλες και ενισχύοντας τη ρευστότητα, τις ελεύθερες ταμειακές ροές και βελτιώνοντας την εξυπηρετισιμότητα του χρέους.
Η ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων αναμένεται να φέρει νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όπως ήδη έπραξη η ιαπωνική R&I, προεξοφλώντας αυτές τις εξελίξεις.