Το φάντασμα του ξεσπάσματος νέου εμφυλίου πολέμου πλανάται πλέον πάνω από τη Σρι Λάνκα, καθώς 11 χρόνια μετά την εκεχειρία που έβαλε τέλος σε μια από τις πλέον βίαιες εμφύλιες εθνο-θρησκευτικές διαμμάχες του 20ου και 21ου αιώνα, οι έξι συγχρονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 156 ανθρώπων, αναζωπυρώνουν τις εστίες.
Τον Φεβρουάριο του 2018 η Σρι Λάνκα, κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της βίας, από την περιοχή Κάντι όπου μουσουλμάνοι συγκρούονταν με ινδουιστές. Σήμερα, στόχος έγιναν τρεις χριστιανικές εκκλησίες, δημιουργώντας νέα ερωτηματικά και προκαλώντας ανησυχία για την τροπή και τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η νέα αυτή κρίση βίας.
Το 2018, πλήθη βουδιστών επέδραμαν στην Κάντι και έκαψαν περιουσίες μουσουλμάνων, εν μέσω φημών ότι ομάδα πιστών του Ισλάμ σκότωσε βουδιστή. Μόλις πριν εννέα χρόνια στη Σρι Λάνκα έληξε ο εμφύλιος πόλεμος δεκαετιών στη χώρα με τους Ταμίλ αποσχιστές αντάρτες.
Την τελευταία διετία καταγράφεται η αναζωπύρωσε μεμονωμένων εστιών έντασης, με κάποιους σκληροπυρηνικούς βουδιστές να κατηγορούν μουσουλμάνους πως εξαναγκάζουν πολίτες σε προσηλυτισμό στο Ισλάμ και βανδαλίζουν αρχαιολογικά βουδιστικά μνημεία. Οι συγκρούσεις βουδιστών με μουσουλμάνουν ροχίνγκγια είναι σύνηθες φαινόμενο στη χώρα, όχι όμως και οι επιθέσεις έναντι χριστιανικών στόχων.
Η Ιστορία του εμφυλίου στη Σρι Λάνκα
Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα βρίσκονταν επί 25 χρόνια σε ένοπλη σύρραξη με τις Τίγρεις του Ταμίλ Ελάμ (LTTE), μια οργάνωση που αγωνίστηκε για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ταμίλ στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες του νησιού. Ξεκινώντας από το 1983, ο πόλεμος διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες και ήταν ένας από τους πλέον μακροχρόνιους εμφύλιους πολέμους στην Ασία. Ο στρατός της Σρι Λάνκα επικράτησε των Τίγεων του Ταμίλ τον Μάιο του 2009, θέτοντας τέλος στον εμφύλιο πόλεμο.
Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί ότι ο στρατός της Σρι Λάνκα και το LTTE διέπραξαν πολλές βιαιοπραγίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι κατά τους τελευταίους μήνες του εμφυλίου πολέμου μπορεί να σκοτώθηκαν έως και 40.000 πολίτες, κυρίως ως αποτέλεσμα αδιάκριτου βομβαρδισμού από τους στρατιωτικούς της Σρι Λάνκα. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η στρατιωτική / κυβέρνηση της Σρι Λάνκα βομβάρδισε νοσοκομεία και ανθρωπιστικά καταλύματα.
Κατά τη διάρκεια των τελικών φάσεων του πολέμου, το LTTE χρησιμοποίησε τους αμάχους των Ταμίλ ως ανθρώπινες ασπίδες για την προστασία των στελεχών, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των θυμάτων τους τελευταίους μήνες της σύγκρουσης. Το LTTE κατηγορείται επίσης για την επίθεση εναντίον των αμάχων του Ταμίλ που εγκατέλειψαν τις μειωμένες περιοχές ελέγχου τους κατά τη διάρκεια των τελικών φάσεων του πολέμου.
Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διερευνά σήμερα ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.
Για πάνω από 25 χρόνια, ο πόλεμος προκάλεσε σημαντικές κακουχίες στον πληθυσμό, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, με τουλάχιστον 100.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της πορείας του. Οι τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Τίγρεις Απελευθέρωσης του Ταμίλ Εελάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου και ειδικά οι επιθέσεις τους σε πολιτικούς στόχους, η χρήση παιδιών στρατιωτών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν ως τρομοκρατική οργάνωση σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το LTTE απαγορεύτηκε για πρώτη φορά στη Σρι Λάνκα το 1998, μετά την επίθεσή του στο ναό του δοντιού, ένα άκρως ιερό βουδιστικό ιερό και χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η αστυνομία Το LTTE απαγορεύτηκε πάλι το 2009. Τον Μάιο του 2009, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κήρυξε επίσημα τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου μετά από 25 χρόνια, αφού ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού και τον θάνατο του ιδρυτικού ηγέτη των Ταμίλ Τίγρεων Βελουπιλάι Πραμπχακάρ.