H υπόθεση της “μαφίας των φυλακών” προσέλαβε εκ νέου διαστάσεις στα ΜΜΕ και εν συνεχεία στα social media, κυρίως λόγω της διαρροής της σύλληψης του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης ή η απαγγελία οποιουδήποτε κατηγορητηρίου.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Τα media, βέβαια, αναπαρήγαν αμφιβόλου προέλευσης γραπτά αποσπάσματα υποτιθέμενων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στα οποία δεν συμμετέχει ο ίδιος, αλλά ακούγεται το μικρό του όνομα, προσφέροντας στις αρχές ικανό -κατά την κρίση τους- υπόβαθρο για την συμπερίληψή του στους υπόπτους της δικογραφίας, που ακόμα συντάσσεται.
Η πολιτικά φορτισμένη, λόγω εκλογών περίοδος, που διανύει η Ελλάδα, καθιστά αναπόφευκτη τον πολιτικό χαρακτηρισμό -έστω και αποσπασματικά- της υπόθεσης της μαφίας των φυλακών, επ αφορμής της εικαζόμενης εμπλοκής ηχηρών ονομάτων.
Το query “Μαφία Φυλακών” κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 2.691 συνολικές αναφορές τη χρονική περίοδο 18 -19 Απριλίου 2019. Το Twitter είναι και το κανάλι από το οποίο προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών και είναι αυτό που καθορίζει τις τάσεις του διαδικτύου για το υπό εξέταση query. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν κυριαρχία ουδέτερων ακολουθούν τα θετικά και στη συνέχεια ένας αριθμός αρνητικών συναισθημάτων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Στη σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου ο οποίος κατηγορείται για για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απόπειρα εκβιασμού.
- Στο ιστορικό για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών και τη σχετική ειδησεογραφία.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι η πλειοψηφία των Social Media διατηρεί μια επιφυλακτική στάση για τις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.Αναλυτικότερα:
- H πλειοψηφία των χρηστών Social Media είτε δεν γνωρίζει την υπόθεση της μαφίας των φυλακών, είτε επιφυλάσσεται εν αναμονή των εξελίξεων.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που προκάλεσε το buzz στα Social Media στις 18 Απριλίου 2019.
- Χρήστες των Social Media θεωρούν ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι και πολιτική προσωπικότητα που συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπήρξε στο παρελθόν βουλευτής της.
- Ένας μικρός αριθμός χρηστών του Twitter εντάσσει τη σύλληψη Λυκουρέζου στο πλαίσιο πολιτικών σκοπιμοτήτων για να δοθεί έμφαση στην επιχείρηση κάθαρσης, που εμπλέκονται ηχηρά ονόματα.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ελάχιστες αναφορές επιχειρούν να συνδέσουν το timing της σύλληψης Λυκουρέζου με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων αλλά και σύσταση συμμορίας.
- Ένας αριθμός χρηστών του Twitter θεωρεί ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση της μαφίας των φυλακών ανεξάρτητα από το αν οι κατηγορίες αφορούν προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ελίτ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ένας μικρός αριθμός χρηστών του Twitter εκφράζονται επικριτικά για την “ελίτ του Κολωνακίου”.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η φύση της υπόθεσης της μαφίας των φυλακών αποτρέπει χρήστες του Twitter να κάνουν πολλά σχόλια.
- Τα περισσότερα Tweets αναπαράγουν την ειδησεογραφία απο ψηφιακά ΜΜΕ και ιστολόγια ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
____________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.