Πρωτοβουλίες που καταδεικνύουν αλλαγή και διεύρυνση του ρωσικού focus στην Ελλάδα αναλαμβάνει η Μόσχα, καθώς ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Γιεβγκένι Ντίτριχ, που συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Χρήστο Σπίρτζη, στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε πρόταση στους Έλληνες επιχειρηματίες για περισσότερες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.
Προφανώς, η πρόσκληση δεν στοχεύει στην εισροή ελληνικών κεφαλαίων στη Ρωσία, αλλά αποτελεί ένδειξη της διάθεσης της Μόσχας να ανοίξει το παιχνίδια στα Δημόσια έργα και το Real Estate, υποδεχόμενη ελληνικές επιχειρήσεις.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ο κατασκευαστικός τομέας, αλλά και ο σιδηρόδρομος.
«Προσκαλούμε τους Έλληνες εταίρους να επενδύσουν πιο ενεργά στη ρωσική οικονομία. Σήμερα προσφέρονται σημαντικά κίνητρα για τους ξένους επενδυτές στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ειδικοί όροι για νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, επιδοτούμενο φορολογικό καθεστώς και πρόσβαση σε υποδομές»,
δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών.
Στη συνάντηση, συζητήθηκε όλο το φάσμα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στις σιδηροδρομικές μεταφορές και υποδομές, ενώ αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη σύμπραξης ελληνικών και ρωσικών εταιρειών στα μεγάλα έργα υποδομών τόσο στις επικράτειες των δυο χωρών, όσο και στην από κοινού ανάληψη έργων σε τρίτες χώρες.
Ιδιαίτερης σημασίας πλεονεκτήματα για τη συνεργασία αυτή αποτελούν τόσο η τεχνογνωσία και εμπειρία των ρωσικών σιδηροδρόμων, όσο και των ελληνικών τεχνικών εταιρειών, καθώς και η εμπειρία εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανονισμών και προτύπων.
Η Μόσχα, επ’ αφορμής της σύγκρουσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και της ευρύτερης αναδιάταξης ισορροπιών στα Βαλκάνια, βλέπει τη σφαίρα επιρροής της να περιορίζεται και το αποτύπωμά της στην Ελλάδα να εξασθενεί. Η αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων και αγωγών φυσικού αερίου, που περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και οι περιορισμοί στα αμυντικά deals, λόγω των κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας, η κρίση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ρωσίας και το άνοιγμα του Αγίου Όρους στην αμερικανική πρεσβεία, έχουν συμβάλλει στην απομάκρυνση Ελλάδας και Ρωσίας.
Ωστόσο, μετά την τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα, η κατάσταση δείχνει να αναστρέφεται, καθώς επαναπροσδιορίστηκαν οι τομείς ενδιαφέροντος και τέθηκαν νέες βάσεις. Η συνάντηση των υπουργών μεταφορών από τις δύο χώρες, εντάσσεται ακριβώς στο νέο αυτό πλαίσιο και αποτελεί δράση υλοποίησης της ατζέντας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως το Κρεμλίνο αποκήρυξε οποιεσδήποτε, φημολογούμενες ή εικαζόμενες σχέσεις του με πολιτικά κόμματα ή πρόσωπα στην Ελλάδα, μέσω ανακοίνωσης της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, της οποίας είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα.