Θέα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου επιχειρεί να θέσει, εκ νέου, η Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, ακολουθούν χρονικά μια ιδιαίτερα τεταμένη εβδομάδα, σε επίπεδο τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την παρενόχληση του ελικοπτέρου του αρχηγού ΓΕΣ, την οποία η Άγκυρα αρνήθηκε, αναγνωρίζοντας όμως στην ίδαι ανακοίνωση την ελληνικότητα της Ρω, την οποία έχει στο παρελθόν αμφισβητήσει.
Επίσης, των δηλώσεων Ακάρ προηγήθηκε η ψύχραιμη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, όπου αναφέρεται στις καλές διαπροσωπικές-επαγγελματικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο υπουργοί και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει φόβος θερμού επεισοδίου.
Στις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, που έγιναν απευθείας το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, επισημαίνεται ότι:
«Παραβιάζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και οι Διεθνείς Συνθήκες με την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών»,
Ο Ακάρ προέτρεψε τον Έλληνα ομόλογό του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα “για αυτό και άλλα θέματα στο πλαίσιο των ειλικρινών, εποικοδομητικών και καλών” διμερών σχέσεων, λέγοντας:
«Περιμένω ο Έλληνας συνάδελφός μου (σ.σ ο κ. Αποστολάκης), να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με αυτό αλλά και με άλλα ζητήματα, στο πλαίσιο της ειλικρινούς συνεργασίας και της καλής πίστης των σχέσεών μας».
ενώ συνεχίζοντας επθσήμανε ότι:
“Η αποστρατιωτικοποιημένη κατάσταση αυτών των νησιών πρέπει να προστατευθεί και να συνεχιστεί”.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης προβλημάτων στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και το “αμφισβητούμενο”, όπως το χαρακτήρισε νησί της Κύπρου, με ειρηνικά μέσα, καθώς η Άγκυρα πάντα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.
Ενώ έκλεισε με αναφορά στο επίπεδο των διμερών σχέσεων και τα βήματα στην κατεύθυνση της εδραίωσης εμπιστοσύνης.
«Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο».
Διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον έχει πάντως και η κατακλείδα του άρθρου όπου η δημοσιογράφος, Zehra Nur Duz, αναφέρεται στο γενικότερο πλαίσιο και την ιστορία της κατάστασης στο Αιγαίο, επικεντρώνοντας αποσπασματικά στην κρίση των Ιμίων, λέγοντας:
“Η μακρόχρονη(decades long) διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σχετικά με τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ένοπλης αντιπαράθεσης το 1996”.
Η αναφορά αυτή από μόνη δεν αποτελεί είδηση, ωστόσο προκαλεί αίσθηση, αν τοποθετηθεί στο γενικότερο πλαίσιο του κειμένου, που παρουσιάζει μόνο δηλώσεις του Χουλουσί Ακαρ και στο χρονικό, στο οποίο προηγήθηκε η συνέντευξη Αποστολάκη, όπου αναφέρει ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο.