Ενεργητική οικονομικά, εξωτερική πολιτική ετοιμάζεται να ασκήσει ελληνική κυβέρνηση στα Βαλκάνια, καθώς όπως προκύπτει από συνέντευξη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναθερμαίνεται το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων – ΕΣΟΑΒ, που λειτουργούσε μέχρι το 2005.
Μέσου του επανασχεδισμού του εργαλείου αυτού η Ελλάδα ετοιμάζεται να δαπανήσει σε φάσεις περί τα 80-90 εκατ. σε δράσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επιπλέον 100-110 εκατ. θα διοχετευθούν σε άλλες χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο ελληνικών επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αυτό κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στην πόλη Γευγελή με την εκεί επιχειρηματική κοινότητα.
«Οι δυνατότητες που διαμορφώνονται με την Ελλάδα, ιδιαίτερα γι’ αυτή την περιοχή, αλλά πιστεύω και για όλη την χώρα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την αύξηση του εμπορίου, της παραγωγής, της προώθησης των προϊόντων στην Ελλάδα, για νέες επενδύσεις από την Ελλάδα στην Βόρεια Μακεδονία, για κοινές επενδύσεις και άλλες πολλές δυνατότητες που διαμορφώνονται»,
ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας με τοπικούς επιχειρηματίες της Γευγελή,
«έγινε λόγος και για την πιθανή επαναχορήγηση κονδυλίων από την Ελλάδα, που συνολικά ανέρχονται στα περίπου 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 80-90 περίπου εκατ. ευρώ διατίθενται για την Βόρεια Μακεδονία, ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα μέχρι το 2005 (σ.σ. Μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων – ΕΣΟΑΒ) και το οποίο τώρα θα επαναλειτουργήσει – και πάνω σ’ αυτό εργάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες των δύο χωρών».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Κότσο Ανγκιούσεφ, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, ο οποίος συνόδευε σήμερα τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στην Γευγελή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πόλη αυτή την ερχόμενη περίοδο, θα έχει πολλαπλά οφέλη από την φιλία που εγκαθιδρύθηκε με την Ελλάδα, λόγω και της εγγύτητάς της με την πλέον αναπτυγμένη χώρα της περιοχής.