Να σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η τουρκική υπερδραστηριότητα στο Αιγαίο και οι κλιμακούμενες προκλήσεις δεν αποτελούν ουσιαστική απειλή για την Ελλάδα, επιχείρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην Έλλη Στάη, ενώ παράλληλα ανέδειξε την οικονομική και την ενεργητική εξωτερική πολιτική, ως παράγοντες που ενισχύουν την ασφάλεια και εμβαθύνουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί ότι έχει επιτευχθεί modus operandi που διασφαλίζει, σε σημαντικό βαθμό, τη σταθερότητα στο Αιγαίο παρά την διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι. Και συμπλήρωσε εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει. Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ λίγες οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία βρεθεί προ αδιεξόδου χωρίς να αποκλείεται τίποτε αλλά μιλούμε για πιθανότητες.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογο του με τον οποίο όταν συζητούμε οι απόψεις του είναι ειλικρινείς και γνωστοποίησε ότι διερευνούμε τρόπους να πέσει η ένταση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Ενώ μεταξύ άλλων ο κ Αποστολάκης αποκάλυψε ότι η μεταξύ τους επικοινωνία είναι πάντα άμεση, “εντός μερικών λεπτών”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας ο κ. Αποστολάκης έκανε ειδική μνεία στα συμφέροντα ξένων δυνάμεων που διακυβεύονται και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βασικό λόγο για την στήριξη και την εμπέδωση της σταθερότητας, προσφέροντας μια νέα οπτική στο δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είχε αναπτύξει εκτενώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κότζιας.
Συνεπώς, έργα όπως οι σταθμοί εκφόρτωσης φυσικού αερίου, οι αγωγοί και οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν προληπτικά στην Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα.
Τουρκική προκλητικότητα
Ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στο Open και αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας δήλωσε ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί. Άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα, πρόσθεσε. Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.
Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Άλλωστε πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.
Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας. Όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.
Σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ… Ελλάδας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα, πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα που προσπαθεί για τη διατήρηση της ισορροπίας στην περιοχή, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα κράτη και διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. “Είναι η εναλλακτική λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αναβάθμιση δε των διμερών σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ έχει να κάνει με την αυξημένη παρουσία και τις διευκολύνσεις που παρέχουμε στις υφιστάμενες βάσεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.
Δίχτυ οικονομικής-αμυντικής πολιτικής
Απαντώντας αρνητικά για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και δηλώνοντας ότι καμία χώρα δεν συμμαχεί εάν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της, – η στήριξη είναι άλλο θέμα όπως είπε- σχολίασε ότι οι επενδύσεις ξένων κρατών στην Ελλάδα- δηλαδή η στήριξη των συμφερόντων τους- και η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ λειτουργούν προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.
Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές, εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της χώρας μας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Παρατήρησε δε ότι το εθνοτικό και το γλωσσικό ζήτηματα που εγείρονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που επιλύονται, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα. Περαιτέρω σχολίασε ότι δόθηκε η ευκαιρία να καθίσουν σε ένα τραπέζι για την εν λόγω συμφωνία αλλά κάποιοι δεν θέλησαν.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι οτιδήποτε είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα ανοιχθεί τέτοιο θέμα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει καλέσει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητας του και το ίδιο θα πράξει και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.