Σε κλοιό πιέσεων επιχειρεί να θέσει η Άγκυρα τα Σκόπια, με μοχλό την δρομολογηθείσσα ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO, επιδεικνύοντας τους “βαλκανικούς της μύες”, καθώς πιέζει για την έκδοση “γκιουλενιστών” και κωλυσιεργεί στην έγκριση του πρωτοκόλλου έναρξης ενταξιακής πορείας.
Αν και οι γκιουλενιστές και δίκτυο που διαθέτουν στα Βαλκάνια, αποτελεί μείζονα στόχο της MIT και του Ταγίπ Ερντογάν, όπως απέδειξαν οι επιχειρήσεις στο Κόσοβο, τη Βοσνία και την Τσεχία, σε αυτή τη φάση αποτελούν, μέσο προς ένα μεγαλύτερο σκοπό, αυτό της ανάδειξης της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας, απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς υποβαθμίζεται από την κόντρα για τους S-400 και την ευρύτερη στρατηγική της Ουάσιγκτον σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Balkan Insight, η Αγκυρα αξιώνει από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ την έκδοση 15 πολιτών τουρκικής υπηκοότητας, με την κατηγορία ότι ανήκουν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση και το έχει ενοχοποιήσει για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Ωστόσο, οι γκιουλενιστές δεν αναγνωρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση από το NATO, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, παρά τις τουρκικές πιέσεις, ενώ πλέον και οι βαλκανικές χώρες έχουν αναστείλει, άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα, τις διαδικασίες έκδοσης τους. Συνεπώς, η τουρκική κλιμάκωση του συγκεκριμένου θέματος, μέσω της εργαλειοποίησης της ατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, δεν στοχεύει μονόπλευρα στην έκδοσή όσων έχει ήδη ζητήσει.
Το θέμα τέθηκε με ιδιαίτερη ένταση επί τάπητος από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις 3 Απριλίου, όταν επισκέφθηκε τα Σκόπια. Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει ο Ακάρ στο Κόσοβο, το οποίο επίσης επισκέφθηκε πρόσφατα.
Ο Ζάεφ, φέρεται να τηρεί σθεναρή στάση έναντι των τουρκικών πιέσεων, υποστηριζόμενος από Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι η Ε.Ε. τάσσεται εναντίον της έκδοσης αθώων πολιτών και απαιτεί από τα Σκόπια τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ωστόσο, η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ότι η χώρα της χρειάζεται και την Τουρκία, όπως και όλα τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, ύστερα από την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα.
Το Balkan Insight υποστηρίζει ότι η Αγκυρα καθυστερεί την επικύρωση, ώστε να μεγιστοποιήσει την πίεση στα Σκόπια για τους (πραγματικούς ή υποτιθέμενους) γκιουλενιστές. Παράλληλα, πιέζει τις αρχές των Σκοπίων να κλείσουν ιδιωτικά σχολεία, εφημερίδες και ΜΚΟ που συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν.
Παράλληλα, όμως, η Τουρκία νιώθει τον βαλκανικό της βραχίονα να ατροφεί, ενώ αντιθέτως η ελληνική παρουσία και επιρροή ενισχύεται, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που αναπτύσσονται, όσο και σαν απόρροια της αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια και υπό το νέο γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το δημοσίευμα έρχεται μετά την επιστροφή της τουρκικής αντιπροσωπείας από την Ουάσιγκτον, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ανέλαβε το ρόλο της επιτήρησης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ελέγχει τον αλβανικό και σε συνεργασία με την Ιταλία εποπτεύουν Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία.