Αντιμέτωπη με πλήρη υποτροπή της εμφύλιας σύρραξης βρίσκεται η Λιβύη, προκαλώντας ρίγη στην Ευρώπη, που φοβάται νέα προσφυγική κρίση, καθώς δυνάμεις που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαφτάρ επελαύνουν προς την Τρίπολη, με τη βία να κορυφώνεται, πετρελαιοπηγές να διακόπτουν τη λειτουργία τους και τις δομές ελέγχου, ενώ στις δομές υποδοχής και ελέγχου προσφύγων επικρατεί χάος και απειλούνται με κατάρρευση.
Ενδεικτική της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης είναι η επίθεση με ρουκέτες στην Τρίπολη τα μεσάνυχτα της Τρίτης από την οποία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μαρτυρίες από την περιοχή, επτά ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης. Σύννεφο καπνού κάλυψε λίγη ώρα αργότερα στη συνοικία Αμπού Σελίμ, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, που επλήγη από πολλές ρουκέτες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο στην Τρίπολη, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.
Το πλήγμα καταγράφηκε την ώρα που η Ευρώπη και κράτη του Κόλπου συνεχίζουν να διχάζονται για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στην επίθεση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συζητήσει ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Βρετανία και ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη καθώς και όλες τις κυβερνήσεις που διαθέτουν επιρροή στα αντίπαλα μέρη να πιέσουν για να εφαρμοστεί.
Οι μεγάλες δυνάμεις μοιάζουν να αδυνατούν να διαμορφώσουν συναίνεση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα ανάφλεξη της βίας και της αναρχίας που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, το 2011. Η νέα κλιμάκωση εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις του λιβυκού αργού, θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές και πιθανόν θα επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν το χάος, ενώ μοιάζει να ενταφιάζει τα σχέδια του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία και να διεξαχθούν εκλογές.