Με άσκηση ισορροπίας σε ναρκοπέδιο μοιάζει η συζήτηση στη Βουλή για την υιοθέτηση του πορίσματος διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα επιχειρούν να επιδείξουν υπεύθυνο πατριωτισμό, ώστε να καλύψουν το εγχώριο ακροατήριο, αλλά ταυτόχρονα να μην προβοκάρουν τη Γερμανία, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα συνεκτική βάση με μικρά περιθώρια ερμηνειών και… παρερμηνειών.
Το πλαίσιο σκιαγράφησαν με τις ομιλίες τους τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ενδεικτική των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια.
Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας,
«με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας»,
τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
Σε αυτή τη διακήρυξη του πρωθυπουργού, απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, θέλοντας αφενός να στείλει μηνύματα εντός και εκτός ότι η ΝΔ είναι παράγοντας των εξελίξεων και με παρέμβαση, στάση που είχε τηρήσει και στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τα εξοπλιστικά των F-16 και των Mirage.
«Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό μιας απερχόμενης κυβέρνησης να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αν δεν έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης»
ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας,
«με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας».,
συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε, να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιήσουμε μαζί το σχέδιο μιας εθνικής πολιτικής για τη διεκδίκηση αυτού που ελληνικός λαός, το ελληνικό έθνος και η ιστορία αυτού του λαού δικαιούται και επιβάλλει. Δεν πρέπει, όμως, να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας επί τη βάσει άλλων και όχι εθνικών σκοπιμοτήτων»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή και τόνισε πως
«πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητά μας», ενώ υπενθύμισε πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης”.
Σημείωσε, πάντως, πως
“η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, ωστόσο τόνισε πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις”.
Από την αποστροφή αυτή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να ισορροπήσει σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου, θέλοντας να καλύψει τα νώτα του στο εσωτερικό, αποφεύγοντας όμως ρήξη με τη Γερμανία και διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο για εγκατάλειψη της υπόθεσης.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επισήμανε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αυτές αξιώσεις αφορούν:
Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.
Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.
«Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι»
τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως συνεδρίαση «σταθμό» τη σημερινή στη Βουλής. Όπως είπε,
«είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, αλλά και στα θύματα του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ. Είναι φόρος τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου».
Η τοποθέτηση αυτή είναι ενδεικτική της έκτασης που επιχειρεί να δώσει, πολιτικά, στο θέμα, επιδιώκοντας να το θέσει τις καταστροφές κάτω από αυτές του ολοκαυτώματος.
«Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στον φασισμό. Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος, αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος»
είπε ο κ. Τσίπρας.
«Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στη συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος, από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν»
σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.