Είτε πρόκειται για τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας είτε για τις τιμές πετρελαίου που πέφτουν – σημάδια παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης είναι άφθονα αυτές τις μέρες.
Οι λόγοι είναι ποικίλουν και περιλαμβάνουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την οικονομική αναταραχή σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Βενεζουέλα, την αδυναμία των αυτοκινητοβιομηχανιών στη Γερμανία και την τάση αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ως «εξασθενημένη παγκόσμια επέκταση», τάση που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που δημοσιεύονται.
Τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική παρουσίασαν ασθενέστερο ρυθμό αύξησης 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Η δυτική Ευρώπη επηρεάστηκε πιο έντονα από την Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι παραδοσιακά ανεπτυγμένες οικονομίες πλήττονται περισσότερο από την επιβράδυνση. Η Ιαπωνία αναπτύχθηκε μόλις με 0,8% και η Ιταλία στο 0,9%. Η Γερμανία, η οποία απέφυγε την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, αναπτύχθηκε κατά 1,5%. Η κινεζική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται με -εντυπωσιακούς για τον υπόλοιπο κόσμο ρυθμούς, αλλά ασφαλώς ηπιότερους, με το ΑΕΠ της χώρας να αναπτύσσεται με 6,6% το 2018.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθούσε να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και αναμένεται να παραμείνει η ισχυρότερη, εν μέσω της επιβράδυνσης, ενώ η Αφρική αναμένεται να ανακάμψει το 2023.
Τα στοιχεία αυτά όμως, δεν δείχνουν μόνο την αδυναμία των οικονομιών, αλλά παράλληλα αποτελούν προάγγελο υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου, καθώς οι πιέσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και των ποιοτικών δεικτών κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα ενταθούν,. Επίσης, η επιθετική εισβολή της αυτοματοποιημένης εργασίας σε ανεπτυγμένες χώρες να προκαλέσει επίσης αναταράξεις, ενώ στις αναπτυσσόμενες θα αποδυναμώσει τη ζήτηση και θα ενισχύσει το ιδιωτικό χρέος.