Με δημοσιεύματα και μέσω… Αθήνας, φαίνεται ότι επιχειρεί να στείλει μηνύματα τώρα η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να αποφύγει έναν ακόμη γύρο δημόσιας αντιπαράθεσης που θα προκαλέσει νέα φυγή κεφαλαίων και θα ριψοκινδυνεύσει να οδηγήσει την ένταση σε επίπεδα που θα έχει πολιτικό κόστος για τον Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχόμενη αναδίπλωση.
Έτσι ερμηνεύεται το δημοσίευμα της τουρκικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet, η οποία επικαλούμενη πληροφορίες, “αποκαλύπτει” σχέδιο για εγκατάσταση των S-400 σε Μεσόγειο και Αιγαίο, περιοχές που άπτονται της ζώνης ευθύνης του NATO, απαντούν στους ελληνικούς S-300 που είναι τοποθετημένοι στην Κρήτη και δημιουργούν πρόβλημα στα πολυμερή αμυντικά σχήματα που αναπτύσσονται στην περιοχή, κεντρικός πόλος των οποίων είναι η Ελλάδα.
Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι S-400 θα ξεκινήσουν να παραδίδονται στην Τουρκία τον Ιούλιο, ενώ μετά την πρόσφατη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, ο οδικός χάρτης ανέφερε Νοέμβριο.
Χρονικά, το δημοσίευμα ακολουθεί την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δρώντας ως εκπρόσωπος της ΕΕ και απηχώντας πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, χαρακτήρισε τη χώρα εγγυητή των δικαιωμάτων Μουσουλάνων και Χριστιανών στα παλαιστινιακά εδάφη, ρόλο που διεκδικεί διαχρονικά η Τουρκία. Επίσης, το δημοσίευμα έπεται της κατάθεσης νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία, το οποίο αναβαθμίζει τις γεωπολιτικές και εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα, επιχειρώντας παράλληλα να περάσει “χαλινάρι” στην Τουρκία, ζητώντας από την Αθήνα και το NATO τις τουρκικές παραβιάσεις. Σε αυτά προστίθεται και η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το State Department, ανεβάζοντας την επικινδυνότητα της Τουρκίας στο επίπεδο 3 και σε κάποια σημεία στο 4!
Σύμφωνα με την Milliyet το σχέδιο είναι να παραδοθούν δύο συστοιχίες των S-400, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερις μονάδες βολής, κάτι που σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα παραδοθούν στην Τουρκία 128 πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς και επιπλέον εφεδρικοί πύραυλοι, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πρέπει για κάθε πύραυλο να παραδοθεί και ένας εφεδρικός.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα οπωσδήποτε θα παραδοθούν πύραυλοι βεληνεκούς 40, 120 και 250 χλμ, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παραδοθεί και πύραυλος βεληνεκούς 400 χλμ.
Η Milliyet αναφέρει ότι παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί καμιά απόφαση για το πού θα τοποθετηθούν οι S-400, αναμένεται ότι η μία πυροβολαρχία θα τοποθετηθεί στη βάση Ακιντζί στην Άγκυρα η οποία και θα αποτελέσει και τη βάση συντήρησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Οι άλλες προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στον Μαρμαρά, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την νοτιοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Μαρμαρά, δηλαδή την κάλυψη του εναέριου χώρου της Κωνσταντινούπολης, ίσως η μια μονάδα βολής να τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή και το Τεκιρντάγ (Ρεδαιστός στην ανατολική Θράκη).
Για την περιοχή του Αιγαίου, αναφέρει η Milliyet, μία μπορεί να τοποθετηθεί στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), τη Σμύρνη ή τη Μούγλα αυξάνοντας την αποτρεπτική ικανότητα της περιοχής έναντι της Ελλάδας. Σχολιάζεται, ακόμη, ότι έτσι θα μειωθεί και το κόστος από τις απογειώσεις των τουρκικών F-16 που χρησιμοποιούνται εκεί για καταδίωξη ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Για την περιοχή της Μεσογείου για να καλύπτεται ιδιαίτερα η ανατολική Μεσόγειος της οποίας η σημασία αυξάνεται λόγω της πολιτικής ενέργειας και η Κύπρος, γίνονται σκέψεις για τοποθέτηση μιας μονάδας είτε στη Μερσίνη, είτε στα Άδανα είτε στο Χατάι (Αντιόχεια). Η τοποθέτηση άλλωστε μιας μονάδας στο Χατάι ή το Γκαζιάντεπ θα καλύπτει και τη βόρεια περιοχή της Συρίας.
Όπως σχολιάζει η Milliyet η τοποθέτηση των μονάδων βολής των S400 στα σύνορα της χώρας θα διασφαλίζει μια υπεροχή της Τουρκίας έναντι των γειτονικών της χωρών καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί τις εναέριες κινήσεις σε απόσταση 600 χλμ εντός των γειτονικών χωρών και να «κλειδώνει» αεροπορικούς στόχους από απόσταση 400 χλμ, διασφαλίζοντας ψυχολογική και τακτική υπεροχή.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία τα ραντάρ των S-400 είναι 570 με 600 χλμ και μπορεί να ανιχνεύει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη από απόσταση 570 χλμ καθώς και μικρότερα F-16 από απόσταση 400 χλμ, ενώ μπορεί να ανιχνεύει και βαλλιστικούς πυραύλους από απόσταση 230-250 χλμ.