Η ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία 16+1 (που πλέον γίνεται 17+1), καθώς και η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής κρατών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας στο Ντουμπρόβνικ, ήταν θέματα που έπιασαν εξ απίνης την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη, καθώς οι ειδησεογραφική ροή έτεινε στην όξυνση των σχέσεων Αθήνας-Πεκίνου, εξαιτίας της εμπλοκής, στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ.
Ανάλυση: Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Το query «Σύνοδος Κροατίας» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 519 συνολικές αναφορές, στις 12 Απριλίου 2019. Παράλληλα τα συναισθήματα των αναφορών είναι στην πλειοψηφία τους θετικά ακολουθούν τα ουδέτερα και εμφανίζεται και ένας ελάχιστος αριθμός αρνητικών συναισθημάτων.
Το θέμα δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στα google trends ούτε την ημέρα και ώρα της ανακοίνωσης και των live δηλώσεων του πρωθυπουργου, ένδειξη που κατατείνει σε στρατηγική χαμηλών τόνων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Θεματολογία
H θεματολογία για το υπό εξέταση query επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Μain Topics του PaloPro επικεντρώθηκε στις ακόλουθες αναφορές:
- Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με την Κίνα.
- Tη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου της Κροατίας του έλληνα πρωθυπουργό με τον αλβανό ομολογού της Έντι Ράμα.
- Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ενέκρινε υπό όρους το master plan της Cosco για τη μετατροπή τριών κτιρίων του ΟΛΠ σε ξενοδοχεία.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι η πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης ανταποκρίθηκε θετικά στη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της κινέζικης πρωτοβουλίας 16+1. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια με την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
- Η συμμετοχή της Ελλάδας στο 16+1 κάνει χρήστες του διαδικτύου να θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στις σχέσεις με την Κίνα αυτόνομη εξωτερική πολιτική, που δεν είναι αποτέλεσμα εξωγενών πιέσεων.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media αντιλαμβάνονται τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα ως συνεργασία που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενδυνάμωση και θα φέρει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι, στη συγκεκριμένη ομάδα αναφορών, ο Αλέξης Τσίπρας επιτυγχάνει να ισορροπεί, μέχρι στιγμής, μεταξύ του αμερικανό – ρωσικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η χαλαρότητα που επιδεικνύει η ΕΕ, έναντι της Ελλάδας, για τη συνεργασία με την Κίνα μπορεί σε κάποιο βαθμό να αποτελεί “αντισταθμιστικό όφελος,” για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
- Η πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου δεν αντλαμβάνεται τους περιορισμούς στους οποίους de facto υπόκειται η Ελλάδα ως κράτος -μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
- Ένας αριθμός χρηστών Social Media ανταποκρίθηκε θετικά στο ότι Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) τελικά ενέκρινε το master plan της Cosco για τον ΟΛΠ, το οποίο αρχικά απορρίψει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αν και επικρατεί σύγχυση για τα δύο αυτά όργανα, τα οποία συγχέονται στις αναφορές των περισσοτέρων χρηστών, δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι πρόκειται για αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ, υπό το κράτος πιέσεων από το Πεκίνο.
____________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.