Μπροστά στην άβολη στιγμή όπου ένα πραξικόπημα έρχεται να ανατρέψει έναν διεθνώς καταζητούμενο, για εγκλήματα πολέμου ηγέτη, εναντίον του οποίου διαδηλώνουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, βρίσκεται το Σουδάν και η διεθνής κοινότητα. Όπως ανακοινώθηκε, ο στρατός έθεσε υπό κράτηση τον επί 30 έτη πρόεδρος της χώρας, Ομάρ Αλ-Μπασίρ, που καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις και το θάνατο 38 τουλάχιστον ανθρώπων, ο στρατός, πιεζόμενος εσωτερικά και διεθνώς φαίνεται ότι ανέλαβε δράση.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι ο στρατός είχε αποφασίσει να επιβλέπει μια διετή μεταβατική περίοδο, ακολουθούμενη από εκλογές. Είπε επίσης ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή τριμηνιαία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, υποστήριξε ότι η χώρα υποφέρει από «κακή διαχείριση, διαφθορά και απουσία δικαιοσύνης».
Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Σύνταγμα του Σουδάν έχει ανασταλεί, οι συνοριακές διελεύσεις διακόπηκαν και ο εναέριος χώρος έκλεισε για 24 ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς πρόεδρος του Σουδάν, Ομαρ Αλ-Μασίρ εκζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), το οποίο τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη δυτική περιοχή στο Νταρφούρ.
Ωστόσο, ακόμα, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε αυτόν μετά τη σύλληψή του.
Παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, ο Μπασίρ, κέρδισε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2010 και το 2015. Ωστόσο, η τελευταία του νίκη απαξιώθηκε εξαιτίας του μποϊκοτάζ των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Παρά την απαγόρευση διεθνών επισκέψεων που του επιβλήθηκε, μετά το ένταλμα σύλληψης, ο Μπασίρ πραγματοποίησε διπλωματικές επισκέψεις στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική, από την οποία όμως αναγκάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα καθώς δικαστήριο θα συνεδρίαζε εξετάζοντας το ενδεχόμενο σύλληψής του.