Να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο επιχειρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία 16+1 στη Βοσνία, αφού η υπόθεση απόρριψης του επιχειρηματικού σχεδίου της Cosco εξελίχθηκε σε διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και άλλων 10 χωρών-μελών της ΕΕ να ενταχθούν στην πρωτοβουλία του Πεκίνου, μέσα από την οποία προωθεί το νέο “δρόμο του μεταξιού” εγείρει ανησυχία και προβληματισμό σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, καθώς η ατζέντα της Κίνας έρχεται σε πολλά σημεία σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και την αμερικανική, ενώ το ευάλωτο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της κρίσης, προσφέρει πατήματα τα οποία το Πεκίνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει, για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του.
Η Σύνοδος εκκινεί σήμερα, Πέμπτη ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί αύριο, Παρασκευή στο Ντουμπρόβνικ, όπου θα συναντηθεί και με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.
Η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη εξετάσει το θέμα της προσχώρησης στην πρωτοβουλία, αλλά μέχρι στιγμής κινείται σε εφαπτόμενους κύκλους χωρίς να εντάσσεται, καθώς προσπαθεί πρώτα να διασφαλίσει το ανεπηρέαστο των σχέσεων με ΗΠΑ και ΕΕ, στο πλαίσιο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Οπως αναφέρουν οι FT, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία της Ελλάδας (σ.σ. στη Σύνοδο) αντανακλά την επιθυμία της χώρας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και την συνανάπτυξη, στη βάση και της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα». Μάλιστα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τόσο την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής, όσο και την επιθυμία της Αθήνας να προσχωρήσει στην ομάδα των «16+1».