Δηλώσεις που φαίνεται να στηρίζουν το διπλωματικό χαρτί που προσπαθεί να παίξει η Άγκυρα απέναντι στις ΗΠΑ, πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να προσφέρει πολιτική και διπλωματική κάλυψη στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα απαντούν στις υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για “στήριξη” της Τουρκίας, αν αποσυρθεί από τη συμφωνία για την αγορά στων S-400.
Ό Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ορισμένα εξαρτήματα των S-400 μπορούν να παράγονται στην Τουρκία βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, όταν ρωτήθηκε, αν οι δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν περί κοινών μελετών για την από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, σημαίνουν και την από κοινού κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
«Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραγωγή όλων των σταδίων των S-400. Πρόκειται για νέα είδη εξοπλισμών. Όμως μπορούμε αναμφίβολα, να μιλήσουμε για την παραγωγή, τμηματικά, κάποιων ανταλλακτικών»,
δήλωσε ο Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι γίνεται λόγος για μια τέτοιου είδους από κοινού παραγωγή στην Τουρκία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 8 Απριλίου στην Μόσχα, αναφερόμενος στην μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας στον στρατιωτικό και τον τεχνολογικό τομέα, είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως να προμηθευθεί η Τουρκία σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε επίσης δηλώσει ότι η Ρωσία και η Τουρκία
«μπορούν να ξεκινήσουν από κοινού μελέτες και από κοινού παραγωγή οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου αποτελούν μια ακόμη κίνηση, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν πρόκειται για πολιτικό “πυροτέχνημα”, αλλά για πραγματική προοπτική, που έχει τεθεί επί τάπητος.
Ωστόσο, οι S-400 έχουν πολύ μικρότερη δυνητική αγορά και οφέλη που μπορούν δυνητικά να προσφέρει ένα πρόγραμμα συμπαραγωγής μερών στην τουρκική οικονομία, με δεδομένο ότι τα προσδοκώμενα κεφάλαια που διακινηθούν από το πρόγραμμα των F-35 έχουν προϋπολογιστεί στα 12 δισ., με την Τουρκία να αγοράζει 100 μαχητικά πέμπτης γενιάς.