Σε συμφωνία για παράταση του Brexit κατά 6 μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις εΕυρωεκλογές, κατέληξαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας έτσι χρόνο για πολιτικές διεργασίες στην Τερέζα Μέι, αλλά χωρίς υπαναχωρήσεις επί της συμφωνίας.
Η νέα παράταση, βέβαια, αν και συντηρεί την αβεβαιότητα περιορίζει δραματικά τις πιθανότητες ενός hard Brexit, άρα και τις τάσεις φυγής εταιριών από τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, πλέον δημιουργούνται προϋποθέσεις και για αντιστροφή του Brexit, καθώς οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις Ευρωεκλογές, κίνηση που στοχεύει να ξαναβάλει την Ευρώπη στη ζωή των Βρετανών.
Η Τερέζα Μέι, θα έχει τώρα αρκετό χρόνο στα χέρια της για να βρει modus vivendi είτε μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα της, είτε με τους Εργατικούς, του Τζέρεμι Κόρμπιν. Παράλληλα, στη Μεγάλη Βρετανία τίθενται και άλλα ζητήματα επί τάπητος, όπως οι πρόωρες εκλογές, που με την επάρκεια χρόνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα είδος δημοψηφίσματος, για τη συμφωνία και το Brexit, επιτρέποντας στην επόμενη κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις επί σχεδίου που έχει ήδη κερδίσει την αποδοχή των πολιτών.
Για την Ευρώπη, η παράταση και η συμμετοχή της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές δημιουργούν και αβεβαιότητες, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα έχει -ξανά- τη δυνατότητα veto σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον των 27, θα έχει λόγο στον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπερ σημαίνει, ότι μια νέα κυβέρνηση στη Βρετανία, που θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, θα μπορούσε να μπλοκάρει άλλες εξελίξεις διεκδικώντας αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.
«Αυτή η επέκταση είναι από την μία όσο ευέλικτη την περίμενα αλλά από την άλλη μικρότερη από ότι την περίμενα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υποστήριζε μία επέκταση διάρκειας ενός έτους. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι «αρκετό χρόνος και καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μέχρι το τέλος»,
δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τουσκ.
Με τη νέα αυτή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη εκλέγοντας κανονικά τους 73 ευρωβουλευτές που της αντιστοιχούν.
«Ενα σκληρό Brexit θα ήταν καταστροφικό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, για αυτό μου αρέσει η απόφαση που πάρθηκε σήμερα»,
σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Σε ερώτηση αν οι 27 βγήκαν ενωμένοι από την διαδικασία και την σημερινή σύνοδο κορυφής που ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι
«οι 27 είμαστε αρκετά ενωμένοι για να λάβουμε αποφάσεις, ενότητα δεν σημαίνει ότι έχουμε τις ίδιες θέσεις αλλά ότι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε συμβιβασμούς».
Toν Ιούνιο κατά την διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα γίνει μία ενημέρωση στους υπόλοιπους ηγέτες για το πως εξελίσσεται η διαδικασία επικύρωσης του άρθρου 50 και στις 31 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν την λήξη της θητείας της τωρινής Επιτροπής η Μ. Βρετανία θα βγει από την ΕΕ.