Καθημερινή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομίας, τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Επιμελητήριο έχουν ανοίξει οι Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς στη Βρετανία εξαιτίας των εξελίξεων με το Brexit. Το βασικό αίτημα είναι να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και κυρίως να ανοίξει παράθυρο διμερούς διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία, ανεξάρτητα των επιμέρους εξελίξεων.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Η αλλαγή στη φορολογία , η ανατίμηση του Ευρώ έναντι της στερλίνας αποτελούν τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Το Brexit και η παράταση της διαδικασίας έχει επιφέρει όχι μόνο αναστάτωση στις επιχειρήσεις βρετανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα αλλά και στο εμπορικό τμήμα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και στο Ελληνο-βρετανικό Επιμελητήριο που καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις εισαγωγέων και εξαγωγέων που συναλλάσσονται με βρετανικές εταιρείες. Η συνηθισμένη απάντηση είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη στο ζήτημα οπότε ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για ομαλή διαδικασία εξόδου (hard Brexit) τότε όλοι οι έχοντες συναλλαγές με την Βρετανία θα έχουν φορολογικές και τελωνειακές επιβαρύνσεις που θα είναι ίδιες με τα κράτη εκτός Ε.Ε.
Το εμπορικό ισοζύγιο
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδας με μερίδιο 4,2% (2016) ενώ στη Βρετανία κατοικούν μονίμως 40-45.000 Έλληνες που ασχολούνται στον χρηματοοικονομικό και ναυτιλιακό τομέα ενώ υπάρχει και σημαντική ελληνική φοιτητική παρουσία στα πανεπιστήμια της χώρας που αποτελεί σημαντική αγορά κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων. Οι βρετανικές συναλλαγές με την Ελλάδα εστιάζονται κυρίως σε τραπεζικές και νομικές υπηρεσίες και σε εισαγωγικές εταιρείες υψηλής τεχνολογία. Οι μεγάλοι Έλληνες εξαγωγείς εντάσσονται στον τουρισμό (ο κλάδος του τουρισμού θεωρείται εξαγωγικός στο εμπορικό ισοζύγιο) καθώς οι Βρετανοί τουρίστες που στην Ελλάδα αποτελούν περίπου το 35-40% των συνολικών αφίξεων τα τελευταία 5 χρόνια.
Τα πρώτα μηνύματα
Ήδη τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στα γραφεία των βρετανικών επιχειρήσεων στην Αθήνα είναι μάλλον ανησυχητικά αν κρίνουμε από τις εσωτερικές τους αντιδράσεις που δείχνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης για παν ενδεχόμενο. Ήδη μία βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) στην Ελλάδα η Amtrust με σεβαστή παρουσία στην ασφάλιση αυτοκινήτου (πάνω από 70.000 συμβόλαια) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την διακοπή νέων εργασιών στην Ελλάδα εξαιτίας του Brexit
Στον τουρισμό το μεγαλύτερο πρόβλημα
Tο μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση ‘σκληρού Brexit θα είναι η υποτίμηση της βρετανικής λίρας έναντι του Ευρώ. Αυτό θα πλήξει κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις που δέχονται Βρετανούς πελάτες καθώς η Ελλάδα θα γίνει ακριβότερη χώρα σε σχέση με τουριστικές χώρες ανταγωνίστριες εκτός Ε.Ε. όπως είναι η Τουρκία, το Ισραήλ, η Κροατία, η Αίγυπτος και η Βορεια Αφρική. Οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως στην Κρήτη και στα Επτάνησα (Κέρκυρα, Ζάκυνθο).
Εάν ο συνολικός αριθμός των Βρετανών τουριστών που κατευθύνονται στην Ελλάδα μειωθεί κατά 10% εξαιτίας της αύξησης τιμής στα πακέτα, τότε αναλογικά η μείωση στον τουρισμό της Κρήτης θα είναι περίπου 35% και της Κέρκυρας κατά 40%.