Μηνύματα με στόχο να ανοίξει εφ’ όλης της ύλης διάλογο στέλνει στην Ουάσιγκτον η Άγκυρα, αυτή τη φορά, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογου, ο οποίος κινούμενος στο κλίμα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν άνοιξε θέμα νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη Ρωσία.
Αν και εκ πρώτης όψεως οι δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου αξιολογούνται ως εριστικές και επιθετικές, εν τούτοις σε δεύτερη ματιά, πρόκειται για πρόταση έναρξης διαπραγματεύσεων, με προσδιορισμό του πλαισίου.
Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία για την αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί, ενώ τόνισε ότι είναι παράλογο να αμφισβητείται η συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της συμφωνίας με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας.
Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιδεικνύει δέσμευση στη Συμμαχία, θέλοντας να ανταποδώσει θετικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ και να περιορίσει το μέτωπο στις ΗΠΑ, καθώς στην πράξη η Τουρκία έχει υπαναχωρήσει από νατοϊκές της υποχρεώσεις σε αρκετές περιστάσεις και ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα.
Νωρίτερα, επιστρέφοντας από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε η παράδοση των S-400 να πραγματοποιηθεί ακόμη και πριν από τον Ιούλιο, οπότε προβλεπόταν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζεται ως απειλή για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με την πρότασή της για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει τη σχεδιαζόμενη αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.
Η δήλωση αυτή, αποτελεί την πεμπτουσία του μηνύματος της Τουρκίας, καθώς αφού εδραιώθηκε καλή πίστη, με τη διακήρυξη πίστης στο NATO, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θέτει επί τάπητος την αγορά Patriot και τη δημιουργία ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τους S-400 και τα F-35.
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, θέλοντας να φανεί αξιόπιστος και να εμπεδώσει το μήνυμα που έστειλαν στη συνάντησή τους οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας διαμήνυσε ότι αν δεν πάρει τελικά F-35, η Τουρκία θα στραφεί σε ρωσικά αεροσκάφη, λέγοντας ότι «αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της».