Τρόπους να καλύψει την τρύπα των περίπου 500 εκατ. που αποτιμώνται τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μετά την κατάρρευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, ο βασικός μέτοχος, η Paneuropean, του ομίλου Λάτση, δεν φαίνεται διατεθειμένη να επανεξετάσει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία, ενώ υπάρχουν φήμες για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης παλαιότερης συμφωνίας με το Δημόσιο στην οποία προβλέπεται call option.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, μέσω διαρροών στα media, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενο για τα ΕΛΠΕ, θέλοντας έτσι να μη χρεωθεί οποιαδήποτε στρατηγική και προσδοκώντας κινήσεις από την πλευρά του μετόχου και ενδεχομένως άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών, τόσο απευθείας, όσο και σε επίπεδο χωρών. Η κυβέρνηση, θέλοντας να επιδείξει διάθεση επιμονής στα συμφωνηθέντα με τους εταίρους, θέτει επί τάπητος και ενδεχόμενο νέας δημόσιας προσφοράς μετοχών, μέσω του Χρηματιστηρίου, σενάριο, που για τους γνωρίζοντες, δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες.
Ωστόσο, αυτό που απαιτείται πλέον και ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα στη Βόρεια Μακεδονία και τις προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές των Βαλκανίων, είναι η επαναξιολόγηση της εταιρίας και η διενέργεια νέας αποτίμησης.
Τούτων δοθέντων, ενδιαφέρον έχει διαρροή που αναφέρει ότι τα χρονικά περιθώρια των διαπραγματεύσεων δεν είναι ασφυκτικά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει σχετική άνεση χρόνου για να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις.
Ο βασικός μέτοχος, έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις ότι μπορεί να ασκήσει πολυεπίπεδες πιέσεις για να πάρει αυτό που επιθυμεί, ενώ η κυβέρνηση, φαίνεται να επιθυμεί μεγαλύτερο τίμημα. Συνεπώς, το ενδεχόμενος να τελεσφορήσει άμεσα ένα νέο deal δεν μπορεί να αποκλειστεί.