Για συνωμοσία που εκτείνεται σε Ελλάδα και Τουρκία και στόχο να προκαλέσει έκρηξη του προσφυγικού κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, χωρίς να προσδιορίζει τους υπαίτιους αλλά αναφερόμενος στο μηχανισμό των fake news που προκάλεσε την κινητοποίηση και αντλώντας αναφορές από ελληνικά και τουρκικά media.
Τα στοιχεία, που καθώς συγκεντρώνονται και δημοσιοποιούνται δείχνουν ότι οι αρχές ήταν σε θέση να έχουν έγκαιρη γνώση των εξελίξεων, εγείροντας ερωτηματικά και την ασύγχρονη και εκτός τόπου αντίδραση, που επέτρεψε την κλιμάκωση της κατάστασης και δημιούργησε πιέσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τη Die Welt, που επικαλείται και την τουρκική Sabah, ως πηγή, fake news για άνοιγμα των συνόρων δεν προκάλεσαν κινητοποιήσεις προσφύγων μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μοτίβο, ενώ ακόμα δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με την πηγή των ψευδών ειδήσεων και για πιθανούς ενορχηστρωτές.
Όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη την τουρκική Sabah, ανάλογες φήμες για άνοιγμα συνόρων προς την Ελλάδα διαδόθηκαν και στην Τουρκία.
«Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα»,
γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας… Κατά μέσο όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα»,
προστίθεται στο δημοσίευμα.
Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1.000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1.300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από το Αφγανιστάν και το Ιράν. «Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη μετά από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν» γράφει.
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις «βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων» κατά της ελληνικήw αστυνομίας.
«Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα»
ανέφερε.
H λαϊκίστικη Bild επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας BP, το οποίο αναφέρει ότι όργανά της εμποδίζουν όλο και πιο συχνά το ταξίδι προσφύγων μέσω πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η εμπλοκή της Bild, όμως, στο θέμα, η οποία επιχειρεί να αναδείξει την πτυχή των παράνομων διελεύσεων προσφύγων από τα ελληνικά αεροδρόμια, τροφοδοτώντας μια συγκεκριμένη ομάδα πίεσης, εντός της Γερμανίας και πανευρωπαϊκά, εγείρει νέα ερωτηματικά και την απριόρι και ex post εγαλειοποίηση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστευτικών ροών, καθώς παραλείπεται εντέχνως οποιαδήποτε αναφορά στην ελλειμματική και προβληματική λειτουργία του Δουβλίνο ΙΙ και την άρνηση χωρών να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο προσφυγικό.
Ο ισχυρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων εισόδου παράνομων μεταναστών, μέσω των ελληνικών αεροδρομίων, βέβαια, στόχο έχει να πλήξει τη Σένγκεν, η ισχύς της οποίας έχει ανασταλεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας του προσφυγικού, ενώ στο παρελθόν η Γερμανία επέβαλε ελέγχους διαβατηρίων στις πτήσεις Ελλάδα, για το λόγο αυτό.
Το έγγραφο, που είναι διαβαθμισμένο, παραθέτει και συγκεκριμένους αριθμούς:
«Το 2018 ήταν 6.500 άνθρωποι από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου που αποκλείστηκαν από πτήσεις. Πρόκειται για συνολικά 1.700 περιπτώσεις, ή για μία αύξηση 26% σε σχέση με το 2017. Τα μέτρα που ελήφθησαν έγιναν επί τη βάσει διμερών συμφωνιών με την Ελλάδα για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Γερμανών αστυνομικών συνδέσμων»
αναφέρει η εφημερίδα.
«Οι πρόσφυγες κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν κλεμμένα, χαμένα ή για αλλοδαπούς από χώρες της ζώνης Σένγκεν σε συνδυασμό με σχετικές άδειες παραμονής»
προσθέτει.
Ωστόσο, τα στοιχεία και το δημοσίευμα αυτό, τείνουν να ανοίξουν νέο μέτωπο τόσο εσωτερικά στη Γερμανία, μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του αδερφού-συγκυβερνώντος κόμματος CSU, όσο και στις σχέσεις Βερολίνου και Αθήνας, προοπτική που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γερμανία και να οδηγήσει σε πιέσεις που θα αποδυναμώσουν τους δεσμούς σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, πλήττοντας το προφίλ και την διεισδητικότητα του Αλέξη Τσίπρα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.