Με υπονοούμενα αλλά χωρίς ανακοινώσεις για νέα αμυντικά projects ήταν η, τρίτη από την αρχή του 2019, συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αν και έγινε εντατική προσπάθεια από τα media, ώστε να δημιουργηθεί πανηγυρικό κλίμα και να δοθεί η αίσθηση της εντατικοποίησης των διαβουλεύσεων, εν τούτοις η συνάντηση των δύο ηγετών δεν προσέφερε ειδήσεις.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας-Ρωσίας και στη σκιά της κλιμάκωσης της έντασης στα μέτωπα NATO-Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα και ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400 και τα F-35, δεν φαίνεται ότι οδήγησε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Οι δύο πρόεδρου έστειλαν μηνύματα για διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας, με αναφορές στους S-400 και σε άλλα project, αποφεύγοντας, ωστόσο, να επεκταθούν, στρατηγική που είναι ενδεικτική της “επιχείρησης προπαγάνδας”, ώστε να περάσει η στασιμότητα ως κινητικότητα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κηρύσσοντας την έναρξη του Συμβουλίου κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400,είναι προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Άγκυρα.
«Σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται ενώπιον των χωρών μας και στον στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα. Πρωτίστως πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400»,
δήλωσε ο Πούτιν.
Πρόσθεσε επίσης ότι γίνονται συζητήσεις για συμφωνίες και για άλλα οπλικά συστήματα πέραν των S-400.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, για την Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία υπάρχουν και άλλες προοπτικές, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί και η ολοκλήρωση του αγωγού Turkstream που θα ενώσει ενεργειακά τις δύο χώρες, καθώς και η προγραμματισμένη κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων κοινών επιχειρήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το σημερινό συμβούλιο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι αναφορές σε νέα deals και η αποκάλυψη πτυχών του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των S-400 ακολουθούν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, που οδήγησε σε σκλήρυνση της ρητορικής και αναστολή της διαδικασίας παράδοσης υλικού για τα F-35 στην Τουρκία.
Η εντατικοποίηση των διεργασιών προσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας, τη στιγμή που διευρύνεται το σχίσμα με τις ΗΠΑ και παγιοποιείται η απόσταση με την Ευρώπη, προκαλεί μεν αίσθηση, αλλά δεν αποτελεί είδηση, παρά μόνο την εκπλήρωση της προαναγγελθείσας και προδιαγεγραμμένης τροχιάς των εξελίξεων.
Τα υπονοούμενα για νέα εξοπλιστικά projects έρχονται, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του NATO, στοχεύοντας σε περισσότερα συμβόλαια για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Αντιθέτως, η έλλειψη ανακοινώσεων για νέα αμυντικά deals αποτελεί, ενδεχομένως, μήνυμα ανάσχεσης της ταχύτητας, καθώς οι οικονομίες και των δύο χωρών οδηγούνται σε κρίση, υπό το βάρος των κυρώσεων της ύφεσης.
Υπάρχει βέβαια και η contrarian εκδοχή για τη σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας και την προσέγγιση με τη Ρωσία, η οποία ωστόσο, δεν φαίνεται να περνάει το reality check.