To προσφυγικό-μεταναστευτικό επανέρχεται βίαια στην κορυφή της ειδησεογραφικής ατζέντας, ενώ αναπόφευκτα θα κυριαρχήσει και στην πολιτική, καθώς οι κοινωνικές του απολήξεις προκαλούν αναταράξεις, δεδομένης της συνάφειας του με την ασφάλεια. Τα επεισόδια με τους πρόσφυγες στα Διαβατά και η κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης ανέβασαν το θέμα στην επικαιρότητα, προκαλώντας μεγάλη εμπλοκή της διαδικτυακής κοινής γνώμης, μέσω των social media.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Το query «Μεταναστευτικό» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 15.656 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 5 – 6 Απριλίου 2019. Τα συναισθήματα των αναφορών δείχνουν προβάδισμα των αρνητικών έναντι των ουδέτερων και τέλος ακολουθούν κάποια θετικά συναισθήματα.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Τα Fake News μήνυμα που διακινήθηκε μέσω διαδικτύου που ενημέρωνε ότι τα σύνορα ανοίγουν, καλώντας πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στα Διαβατά για να τα διασχίσουν
- Τα επεισόδια με τους πρόσφυγες που έγιναν στο άτυπο καταυλισμό των Διαβατών.
- Το κλείσιμο από μετανάστες του σιδηροδρομικού Σταθμού Λαρίσης.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro δείχνει ότι το σύνολο των χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αρνητικά μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας. Αναλυτικότερα:
- Τα επεισόδια στα Διαβατά αυξάνουν, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, την αρνητική φόρτιση για τους μετανάστες και δίνουν ευκαιρία για ρατσιστικό ξέσπασμα.
- Ένας μεγάλος αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι μετανάστες δημιουργούν επεισόδια υποκινούμενοι από ξένο δάκτυλο με στόχο την αποσταθεροποίηση.
- Χρήστες των Social Media αποδίδουν τις ευθύνες για την παρουσία των μεταναστών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική των «ανοιχτών συνόρων».
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι χρήστες Social Media θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εφαρμόσει επιτυχημένη πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
- Ένα αριθμός χρηστών των Social Media στρέφεται σε πιο σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις που εκφράζονται από ακροδεξιούς και εθνικιστικό- ορθόδοξους θρησκευτικούς σχηματισμούς.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του διαδικτύου συνδέει τους μετανάστες με την εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα.
- Το αίσθημα της μειωμένης δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, ενισχύεται από επεισόδια ή παραβατικές πράξεις στις οποίες συμμετέχουν μετανάστες. Παράλληλα παρατηρούνται και ανησυχίες για επιπτώσεις του μεταναστευτικού και στη δημόσια υγεία.
- Χρήστες των Social Media θεωρούν ότι οι μετανάστες έχουν μεγάλη δυσκολία κοινωνικής ενσωμάτωσης εξαιτίας της διαφορετικής εθνολογικής και θρησκευτικής τους υπόστασης. Θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν σέβονται τις αξίες της χώρας που τους φιλοξενεί.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι χρήστες του διαδικτύου έχουν αρνητική εικόνα για τα επιδόματα που λαμβάνουν μετανάστες σε συνδυασμό με την ανέχεια που πλήττει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.
- Ένας αριθμός χρηστών Social Media ανησυχεί για την γκαιτοποιήση τμημάτων μεγαλουπόλεων από μετανάστες και προβλέπει να γίνονται εστίες εντάσεων.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι το σύνολο των χρηστών των Social Media δεν διαχωρίζει τους νόμιμους από τους παράνομους μετανάστες.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει χρήστες του διαδικτύου εκφράζουν ανησυχίες για την ύπαρξη sleeping cells εξτρεμιστών ισλαμιστών στους μεταναστευτικούς καταυλισμούς.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media είναι ενήμεροι για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στους μεταναστευτικούς καταυλισμούς.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι χρήστες των Social Media ανησυχούν για επιπτώσεις του μεταναστευτικού πάνω στο δημογραφικό ζήτημα.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η διαδικτυακή κοινή γνώμη διαθέτει ακόμα κάποια αντανακλαστικά που εναντιώνονται στο ρατσισμό και πρεσβεύουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (θετικά συναισθήματα).
_____________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.