Να χρησιμοποιήσει τον διοικητή της Fed ως εξιλαστήριο θύμα, επιχειρεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η οικονομία οδεύει σε ύφεση, λόγω του πρόσθετου ρίσκου που δημιούργησαν οι εμπορικές εντάσεις και η αναθεωρητική πολιτικού, ενώ παράλληλα επιχειρεί να υποσκάψει τον Τζερόμ Πάουελ -που ο ίδιος διόρισε-, τοποθετώντας δύο πολέμιους της πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας στο διοικητικό συμβούλιο.
Οι κινήσεις και η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, που θυμίζουν περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν -καιρό τώρα- ανησυχία στις αγορές, αλλά οι επενδυτές, μέχρι πρότινος, υποβάθμιζαν τους ενδεχόμενους κινδύνους. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι επανεξετάζουν τη στάση τους, καθώς η προσπάθεια ελέγχου της πολιτικής της Fed και η επίθεση σε θεσμούς θυμίζει έντονα τον Ταγίπ Ερντογάν και οδηγεί σε επικίνδυνους συνειρμούς, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Το Crisis Monitor έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργεί θεσμικός αναθεωρητισμός του Ντόναλντ Τραμπ και η προσπάθεια εργαλειοποίησης των θεσμών για την υλοποίηση της πολιτικής του ατζέντας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, Χέρμαν Κέιν για μία θέση στο συμβούλιο. Η απόφαση ακολουθεί την επιλογή του να προτείνει τον πρώην σύμβουλο της εκστρατείας του, Στίβεν Μουρ επίσης για το συμβούλιο, που έχει συνολικά επτά θέσεις.
Οι υποψηφιότητες αυτές είναι η πλέον ισχυρή μαρτυρία της δυσφορίας του για την πολιτική του Τζερόμ Πάουελ, αλλά και της προσπάθειάς του να την ανατρέψει. Θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της Γερουσίας, η οποία ελεγχέται πάντως από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Αν και είναι σπάνιο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος ανοίγει πόλεμο κατά της FED. Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε αφήσει στη θέση του τον Πολ Βόλκερ για δεύτερη θητεία στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, αλλά στη συνέχεια γέμισε το συμβούλιο με πρόσωπα, που το 1986 ψήφισαν κατά της πρότασής του να μείνει σταθερή η πολιτική και τον ανάγκασαν να προβεί σε μείωση επιτοκίων.