Επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κίνηση που εγείρει ερωτηματικά και προδίδει νευρικότητα από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν ανατρέπουν το status quo και περιορίζουν de facto την επιρροή της Άγκυρας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Χουλουσί Ακάρ θα συναντηθεί με την ομόλογό του, Ράντμιλα Σέκερινσκα, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.
Αν και ατζέντα των επαφών δεν είναι γνωστή, ο χρονισμός και το επίπεδο των συναντήσεων του Χουλουσί Ακάρ είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που επικρατεί στην Άγκυρα και της προσπάθειας να περιοριστούν οι απώλειες από την αναπροσαρμογή της στρατηγικής άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και τον προσδιορισμό της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου.
Όπως ανακοινώθηκε, χθες, στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ζάεφ, η Ελλάδα αναλαμβάνει το έργο της αστυνόμευσης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εμπλέκεται στην εκπαίδευση του στρατού της και διευρύνεται η συνεργασία των αρχών.
Παράλληλα, όμως, ο Ζόραν Ζάεφ διαλύει την “αμαρτωλή” κρατική ασφάλεια, που είχε ενεργό εμπλοκή στο σκάνδαλο των υποκλοπών το 2015 και δημιουργεί νέα υπηρεσία πληροφοριών την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, με διαφορετικό οργανόγραμμα, δομή και λογοδοσία. Η στελέχωση και η υλικοτεχνική υποδομή της υπηρεσίας, όμως, θα είναι έργο που θα αναλάβουν ειδικοί σύμβουλοι του NATO, με στόχο τη διασφάλιση από την παρείσφρηση στοιχείων που διατηρούν δεσμούς με υπηρεσίες τρίτων χωρών που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.
Το Crisis Monitor επισήμανε ήδη ότι οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας περιορίζουν άμεσα και στρατηγικά την επιρροή της Τουρκίας τόσο στη χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση, καθώς έχει δαπανήσει κεφάλαια για να χτίσει και να διατηρήσει πολυεπίπεδη παρουσία στη χώρα, εκμεταλλευόμενη την αντιπαλότητα με την Ελλάδα και εργαλειοποιώντας τους πλείστους εθνικισμούς που υποβόσκουν σε μια εθνοτικά και θρησκευτικά πολυσυλλεκτική κοινωνία.