Περιορισμένος και σχετικά αρνητικός ήτα ο αντίκτυπος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, αν ήταν η πρώτη Έλληνα αρχηγού κράτους.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Το query «Αλέξης Τσίπρας- Βόρεια Μακεδονία» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 2.671 συνολικές αναφορές για το διήμερο 1– 2 Απριλίου 2019. Επίσης, καταγράφεται ευρεία πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθεί ένας αριθμός αρνητικών και ένα μικρό ποσοστό θετικών συναισθημάτων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με Mains Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνάντησή με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.
- Η υπογραφή συμφωνίας στον αμυντικό τομέα για την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά ραντάρ.
- Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε βορειομακεδονικά ΜΜΕ με την οποία αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί για αυτό το ζήτημα».
- Στο αριθμό των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) τoυ PaloPro δείχνει ότι η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία δεν εξελίχθηκε σε βασικό θέμα των Social Media καθώς τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου τις καθόρισαν τα News και οι αναπαραγωγή τους. Αναλυτικότερα:
- Τα ποσοτικά δεδομένα και η ανάλυση περιεχόμενου δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να κρατήσει επικοινωνιακούς χαμηλούς τόνους για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
- Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, πέρασε σε ένα μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από τους χρήστες του Twitter.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι το σύνολο της διαδικτυακής γνώμης δεν αντιλήφθηκε τη σημασία της επίσκεψης Τσίπρα και δεν μπόρεσε να τη συνδυάσει και με την τουρκική επιρροή σε κράτη των δυτικών Βαλκανίων.
- Ικανός αριθμός χρηστών του διαδικτύου παραμένουν επιθετικοί, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες αναλύσεις, εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, η ανάλυση περιεχομένου δεν εμφάνισε πολλές επικριτικές-εκτός ορίων και ακραίας ρητορικής αναφορές ή προέλευσης από συγκεκριμένα accounts, σε σύγκριση με προηγούμενες αναλύσεις μας.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου ερμηνεύουν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ως κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, με την οποία δείχνει ότι η Ελλάδα επανακτά τον περιφερειακό της ρόλο στα Βαλκάνια και ότι αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας της περιοχής.
- Ο αριθμός των επιχειρηματιών οι οποίοι συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία αποτέλεσε θέμα debate για το κατά πόσο είναι επαρκής θεσμικά και σε εύρος για να προσδώσει την απαραίτητη νομιμοποίηση ως προς την εκπροσώπηση της επιχειρηματικής κοινότητας.
- Ένας αριθμός χρηστών του διαδίκτυού ανησυχεί για τον κίνδυνο των ελληνικών προϊόντων να ταυτοποιηθούν με «μακεδονικά» προϊόντα, υιοθετώντας δηλώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι αντέδρασαν στην επίσκεψη Τσίπρα.
_____________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.