Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την παράδοση εξοπλισμού που σχετίζεται με το μαχητικό αεροσκάφος F-35, ενώ από καιρό διακινούνται σενάρια για την διακοπή της διαδικασίας συμπαραγωγής και αναζήτηση νέων εταίρων.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από το infographic η πλήρης εξαίρεση της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή του F-35 δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς η εμπλοκή της στο πρόγραμμα είναι βαθιά και πολυεπίπεδη. Οι ζημιές από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, θα ήταν καταστροφικές για την αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία, ενώ οι αναπροσαρμογές κόστους και προμηθευτών για το F-35 θεωρούνται διαχειρίσιμες.
Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις τόσο από τους συμμάχους των ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ ότι η αγορά του S-400 θα ήταν ασυμβίβαστη με τις επιχειρήσεις F-35, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην αγορά τους. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την παραγωγή των F-35, καθώς σημαντικό μέρος του έχει ανατεθεί σε τουρκικές εταιρίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Charles Summers Jr., δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Πεντάγωνο “έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη και συνεχή τροφοδοσία της παραγωγής του F-35”.
Ενώ το πρόγραμμα F-35 στο σύνολό του αναμένεται να συνεχιστεί αν αποκλειστούν οι τουρκικές εταιρείες, η τουρκική οικονομία θα μπορούσε να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον Lockheed Martin, η συμμετοχή στο σχέδιο F-35 θα μπορούσε να ανέλθει σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές εταιρίες.
Τουρκικές εταιρίες φτιάχνουν από μηχανικά μέρη του F-35, το cockpit των πυραύλων, την καλωδίωση και αρκετά ακόμη μέρη, ενώ συνολικά τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για την τουρκική οικονομία έχουν αποτιμηθεί στα 12 δισ. δολάρια, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος συμπαραγωγής.